6 Italiaanse mannen verhuizen naar Californië en ontdekken hoe ze rioolwater in schone energie kunnen omzetten

door Skip

24 Mei 2017

6 Italiaanse mannen verhuizen naar Californië en ontdekken hoe ze rioolwater in schone energie kunnen omzetten

In 2012 zijn zes Italiaanse mannen tussen de twintig en de dertig verhuist naar Californië met de droom om afvalwater om te zetten in energie zonder daarbij het milieu te vervuilen. Alles begon enkele jaren eerder toen Dario Presezzi, Marco Mosciariello en Stefano Pessina nog studiegenoten waren aan de universiteit en hun idee postvatte en gaandeweg steeds meer een vastomlijnd project werd. Aan het groepje werden uiteindelijk Valentino Villa, bedreven in business management, Mattia Bonfanti, programmeur en Matteo Longo, een goede inkoper met een vlotte babbel.

Hun eerste experimenten werden gepresenteerd aan verschillende Italiaanse bedrijven maar daar kwam eigenlijk niets uit. Niemand geloofde of wilde investeren in dit nieuwe project; het was nodig om de wereld in te gaan, en zo kwamen ze uiteindelijk aan in Silicon Valley (V.S.)

via Bioforcetech

Hoe het werkt:

Hoe het werkt:

Het systeem dat is ontworpen en gebouwd door Bioforcetech Corporation (dit is de naam van hun start-up) kan, nadat er vijf jaar is geëxperimenteerd, het water in rioolbuizen omzetten in voedingsrijke bemesting zonder schadelijke stoffen erin.

In de Biodryer (de uitdroogmachine) wordt 70% van de drab ontrokken van vocht waarbij de warmte wordt benut die door de bacteriën wordt geproduceerd zonder dus daar extra energie voor te gebruiken. Daarna in een volgende stap (P-Five) wordt de bacteriële lading verwijderd en wordt er duurzame energie geproduceerd. Bioforcetech heeft toestemming gekregen om aan de slag te gaan van de milieubeschermende instantie BAAQMD van Californië, de strengste in de V.S. en op mondiaal niveau een van de strengste die er zijn. Dat deze toestemming is verkregen wordt als een van de grote successen van Bioforcetech beschouwd.

6 Italiaanse mannen verhuizen naar Californië en ontdekken hoe ze rioolwater in schone energie kunnen omzetten - 2

Het eerste voordeel van dit proces is de besparing op transportkosten: geen zware vervoersinstallaties meer die het rioolwater naar de plek brengen waar het wordt verwerkt. Verder kan al dat organisch materiaal dat anders zou worden verspild weer kunnen worden gebruikt en terugkeren in het milieu. Hoe dan? Als mest natuurlijk!

Uit verschillende tests blijkt dat het eindproduct dat Nutrieno heet, een prima bodemverbeteraar is, zowel door de doorlaatbaarheid ervan als door de belangrijke voedingstoffen die het bevat.

6 Italiaanse mannen verhuizen naar Californië en ontdekken hoe ze rioolwater in schone energie kunnen omzetten - 3

Het project is nu net overgegaan in een operatieve fase met 6 uitdroogmachines die actief zijn in de zuiveringsinstallatie in Redwood City die zevenduizend ton aan rioolwater omzetten in organisch materiaal dat kan worden hergebruikt voor de landbouw.

6 Italiaanse mannen verhuizen naar Californië en ontdekken hoe ze rioolwater in schone energie kunnen omzetten - 4

We willen weer niet al teveel uitbreiden en het belegen onderwerp over de Italiaanse braindrain aansnijden, maar we laten het trekken van conclusies over aan jullie. Maar zeker kan er wel worden gezegd dat deze 6 kerels, met hun dromen en vaardigheden, het zoveelste voorbeeld zijn van doorzettingsvermogen als blijkt dat een idee in eigen land maar moeilijk van de grond lijkt te kunnen komen.

6 Italiaanse mannen verhuizen naar Californië en ontdekken hoe ze rioolwater in schone energie kunnen omzetten - 5