Het smelten van gletsjers zou virussen en bacteriën aan het licht kunnen brengen die verborgen zijn in de permafrost
Van de vele dreigingen die ons bestaan zorgelijker maakt (oorlogen, vervuiling, ziektes, economische crises), wordt het smeltende ijs van de poolkappen toch als een ver-van-ons-bed-show ervaren en als iets dat nog lang duurt. We zouden ons veel meer zorgen moeten maken dan dat we nu doen, want de stijgende zeespiegel of het omgooien van het plaatselijke ecosysteem is niet het enige gevaar is niet het enige wat dat gebied treft. Het meest dringende gevaar is afkomstig van de dooiende permafrost waarbij er weer virussen en bacteriën vrijkomen die weer actief kunnen worden.
via bbc.com
Het is geen onwaarschijnlijke theorie, want als ondersteuning van deze stelling zijn er recente gebeurtenissen en officiële onderzoeken.
Jerzystrzelecki/commons.wikimedia.org
Het meest recentelijke feit stamt uit 2016 toen een jonge inwoner van Noordwest-Rusland stierf omdat het vlees dat werd gegeten, besmet was met de Bacillus anthracisbacterie. Het was het enige slachtoffer, maar enkele tientallen personen meldden zich bij de eerste hulp met dezelfde besmetting. Experts maakten hieruit op waarom een bacterie die zo dodelijk is, plots weer na eeuwen actief is geworden.
Een warmtegolf gedurende de zomer daarvoor heeft geleid tot een groot gedeelte van de permafrost, met deze term wordt het gebied aangeduid dat altijd bevroren is. Daarnaast ontdooide hierdoor ook een kadaver van een rendier dat minstens 75 jaar eerder was gestorven aan de Bacillus anthracis. Het gesmolten ijs zou waarschijnlijk de lokale watervoorziening besmet waarvan dieren dronken en tenslotte ook de man troffen die het rendierenvlees had gegeten.
Dit is allerminst een unieke gebeurtenis die niet meer gaat plaatsvinden.
In het lab is meermaals aangetoond dat bacteriën en virussen weer levend kunnen worden, ook na miljoenen jaren. Daarbij is ijs ook nog eens de perfecte plek waar zij kunnen worden bewaard, in het donker en zonder zuurstof. In een onderzoek werd het Spaanse griepvirus gevonden bij enkele lichamen die waren begraven op de toendra in Alaska en in weer een ander onderzoek had men te maken met lichamen uit het permafrost met het pokkenvirus erin.
In de diepten van het ijs liggen dus de lichamen van mensen en kadavers van dieren begraven die gevaarlijke virussen en bacteriën bij zich dragen die weer in omloop kunnen komen met het ontdooien van het ijs.
We denken niet dat de toevoeging van deze dreiging aan het rijtje voldoende is om mensen de temperatuurstijgingen serieus te laten nemen, maar misschien is het nuttige informatie die je nog van pas zou kunnen komen in de verre toekomst wanneer we ons afvragen waarom zoveel oude virussen van vroeger weer de mensheid weet weg te vagen.