Het eerste kunstmatige netvlies op natuurbasis zal miljoenen mensen weer laten zien
Dit is zeker niet het eerste netvlies dat is ontworpen in een lab en belooft dat het miljoenen mensen het zichtvermogen weer teruggeeft. Wat ervoor heeft gezorgd dat het nieuws rondom de productie van dit nieuwe netvlies zo snel om zich heen heeft gegrepen is dat het volledig natuurlijk is. In tegenstelling tot de systemen die tot nu toe zijn ontworpen die zijn gemaakt van silicium, elektroden en andere elektrische componenten, is het nu zo dat dit netvlies is gemaakt van polymeerlagen, in andere woorden gewoon van koolstof, hetzelfde atoom waaruit de vezels van ons lichaam bestaat. Dit alles vertaalt zich in een heel belangrijke ontwikkeling wanneer het aankomt op orgaantransplantaties en weefsel van het lichaam. Er is namelijk een kleinere kans op afstoting en een grotere kans op geschiktheid.
via Nature Materials
Het onderzoek is gestart door het Technologisch Instituut van Italië in samenwerking met meerdere Italiaanse universiteiten.
Dit netvlies is ontwikkeld om met name een degeneratieve aandoening in het bijzonder aan te pakken: retinitis pigmentosa. Hierbij zijn alleen de lichtreceptoren beschadigd en niet de zenuwcellen die zijn betrokken bij het zicht. Dit specifieke gegeven is een reden om deze retinatechnologie toe te passen.
Dit netvlies is uit drie lagen opgebouwd: een substraat dat is gemaakt van een zijdeproteïne, een geleiderpolymeer en een halfgeleider. De werking ervan lijkt erg op dat van zonnepanelen waarbij licht wordt omgezet in elektrische impulsen en wordt doorgegeven aan de zenuwcellen in het netvlies. De experimenten op ratten met retinitis pigmentosa hebben tot uitstekende resultaten geleid en onderzoekers willen graag de technologie voor het eerst op mensen toepassen voor het einde van 2018.
Tien maanden na de operatie heeft het kunstmatige netvlies zich goed gehouden. Dit ligt in lijn met de verwachtingen van de onderzoekers die ervoor kozen om een netvlies te maken dat volledig natuurlijk is, juist om het risico op afstoten en het slijten van de materialen te voorkomen.
Men onderstreept alle voordelen die er zijn van natuurlijke materialen in de studie die is gepubliceerd in Nature Materials: de kans op ontstekingen zijn niet alleen kleiner, er is ook een ruimere keus qua vorm van het netvlies.
Er worden nu experimenten gedaan op varkens, maar wanneer er wordt overgegaan op mensen moet er een belangrijk obstakel onder ogen worden gezien. Hoe groter namelijk het stuk netvlies is dat weg is uit het oog van de patiënt, des te groter is de kans dat dit dan loslaat.
Wij hebben er vertrouwen in dat ook dit probleem zal worden opgelost door de kundige onderzoekers van het Technologisch Instituut en dat dit natuurlijke netvlies snel een van de operaties zal zijn waarmee het zicht zonder meer zal verbeteren.