Australië gooit de grenzen dicht voor immigranten om Australische werknemers voorrang te geven
Een aantal landen zijn gesticht door immigranten en eeuwen later zijn ze nog steeds een doel dat vele buitenlanders op het oog hebben, op zoek naar een veilige plek waar ze kunnen werken en zich kunnen vestigen met het gezin. Australië is een van die landen waar veel mensen naartoe verhuizen, die grotendeels zijn opgeleid zoals dokters, ingenieurs, leraren, onderzoekers... De protectionistische golf die steeds meer landen meeneemt (denk aan Trump in Amerika en de Brexit door het VK) heeft ook dit blije continent aangedaan. Vanaf nu is het niemand meer toegestaan zich te vestigen in Australië en wie dat wel wil doen kan dat alleen doen na een lastig examen te hebben gehaald.
Coverfoto: Lachlan Fearnley/commons.wikimedia
Premier Malcolm Turnbull heeft aangekondigd dat het contract 475 is afgeschaft. Hiermee konden immigranten een permanente verblijfsvergunning krijgen die werk hadden gevonden in het land. Nu mogen mensen alleen blijven voor een korte periode of tot een bepaalde datum. Alleen in speciale gevallen zal er toestemming worden gegeven om er te wonen. In de wetstekst worden de procedures rondom vakanties en seizoenswerk niet aangepast, waar vooral veel jonge mensen voor gaan.
Er is maar een reden voor deze protectionistische houding. Zoals de premier aangeeft is het tijd geworden dat Australische werknemers prioriteit krijgen; zij hebben hun land in de afgelopen jaren letterlijk gezien dat hun land werd bezet door buitenlanders. Misschien was er tot enkele jaren geleden genoeg werk en had Australië geen moeite met het verwelkomen van briljante geesten en sterke arbeidskrachten uit andere landen. Aan die situatie moet zeker een eind zijn gekomen en heeft de regering ertoe doen besluiten om een stap terug te doen wat betreft de gastvrijheid.
Ook is taal een van de redenen geweest om een wet op te stellen rondom dit thema, want het is nodig om alleen mensen in het land toe te laten die voldoende het Engels beheersen en het niet alleen faken in de hoop dat ze zich kunnen verbeteren.
Australië lijkt dus niet meer het sprookjesland te zijn waar veel jongeren van vandaag van dromen om naartoe te gaan (en is gegaan in het verleden). We zullen wel zien wat de gevolgen zijn van deze maatregelen en of het bijdraagt aan het behoud van het statusideaal of dat de motor van het land toch werd aangedreven door immigranten.
We moeten ervoor waken de "ommezwaai" van Australië niet te snel te veroordelen, want het idee dat inwoners en autochtone werknemers op de eerste plaats moeten staan is vaak luidkeels om gevraagd terwijl er consequent migranten binnen bleven stromen. Zij die dat nog steeds zo vinden zien Turnbull vandaag niet als een egoïst en opportunist. Het was de keuze tussen het een of het ander, zelfbehoudend beleid of globalisering.