Een draagbaar exoskelet dat bejaarden en gehandicapten kan helpen lopen komt eraan
Deze technologie die ontwikkeld door onderzoekers van het BioRobotica institituut in Pisa en door de Polytechnische school in Lausanne, Zwitserland (EPFL), zal ouderen en gehandicapten helpen niet om te vallen en met het lopen helpen in het algemeen.
Dit draagbare mechanische exoskelet (exo=extern) verhoogt de mobiliteit in ouderen of mensen met aandoeningen die hen heel kwetsbaar maken. De technisch onderzoekers werken er al heel lang aan en zijn erin geslaagd verdere aanpassingen te maken aan het systeem dat in staat is om het evenwicht te herstellen van iemand die op het punt staat om te vallen en zodoende de val te voorkomen.
De doeltreffendheid van dit apparaat is getest op patiënten in een revalidatiecentrum in Florence waar het intelligente exoskelet zijn potentieel heeft getoond. De machine kan heel persoonlijk worden ingesteld en aangepast aan elke anatomische vorm en manier van lopen en daardoor is het in staat om evenwichtsverlies vast te stellen op het moment dat het gebeurt en vervolgens de stabiliteit weer kan hervinden.
Het project is een antwoord op de behoefte in Europa naar een oplossing voor de ongelukken met bejaarden. Volgens enkele statistieken zijn 40% van de bejaarden betrokken bij dodelijke ongelukken doordat zij het evenwicht verliezen. Het is ook de insteek om mensen met verminderde mobiliteit door amputaties of neurologische schade de dagelijkse dingen te laten doen met meer zelfstandigheid.
Het tijdschrift Scientific Reports heeft het potentieel ingezien van deze uitvinding en publiceerde een interview met Silvestro Micera, bio-ingenieur/neurowetenschapper van het BioRobotica instituut en de EPFL waarin hij vertelt: "Ons intelligente exoskelet is licht en gemakkelijk te personaliseren op basis van de behoeften van de patiënten. Dit eerste prototype dat we aan het testen zijn in Florence kan zich in minder dan 60 seconden aanpassen aan de taille en de manier van lopen van de drager." Het wezenlijke verschil met andere exoskeletten is dat deze automatische, dat wil zeggen onvrijwillige functies kan uitvoeren terwijl andere al bestaande modellen alleen helpen bij het uitvoeren van bewuste bewegingen.
"We hebben vertrouwen in de nabije toekomst wanneer we ook de resultaten van dit onderzoek gaan toepassen, dan kunnen er nieuwe oplossingen worden bedacht om mensen en robots interactie met elkaar te laten hebben alsof ze een geheel systeem zijn" aldus Vito Monaco, onderzoeker.
Ondertussen gaan de tests op vrijwillgers in het revalidatiecentrum in Florence gewoon door en zal er worden geprobeerd om op een punt te komen waar er mens, robot, informatie- en communicatietechnologieën als geheel een wisselwerking hebben met elkaar. Dit alles in een poging om het herstel van patiënten te bevorderen, en daar weer hoop te bieden waar er niets te hopen viel.