6 normale gewoontes die schadelijk zijn voor het milieu... ook al weet je dat niet
Door problemen als milieuvervuiling komt de overleving van onze soort op lange termijn in gevaar. Doorgaans wordt vervuiling veroorzaakt door de neveneffecten van wat mensen doen, zoals het opwekken van energie of massaproductie zoals dat in fabrieken gebeurt, maar er zijn ook mensen zelf die het geen barst kan schelen en afval "zonder nadenken" daar neergooien waar het niet hoort, denk aan plastic, papier of andere dingen die niet meer nodig zijn.
Ook daar in die situaties waar mensen het probleem begrijpen en voorzichtig willen omspringen met het milieu, moeten we opletten bij enkele gewoontes die bij ons in het DNA zijn gaan zitten, maar wel alle moeite teniet dreigen te doen.
Rozen geven met Valentijnsdag
Rozen geven is verkeerd! In februari, als het klimaat in het land waarin je woont het niet toelaat om deze bloemen te kweken, dan zullen deze worden geïmporteerd. Als ze uit Afrika komen, dan komen ze per vliegtuig, als ze uit Nederland komen dan worden ze in kassen gekweekt. Tijdens de reis moeten ze vers blijven en worden daarom gekoeld. Dat hakt er flink in bij de uitstoot van CO2. Bedenk dat alleen al in de V.S. op Valentijnsdag de CO2 emissie kan oplopen tot wel 9,000 ton.
Overdrijven met rijst
Ook niet goed! Rijstvelden produceren grote hoeveelheden C02 vanwege de methaanbubbels die ontstaan. Ook worden de velden volgepompt met bemestingsmiddelen om de productie op buitensporige wijze op te voeren. Al met al zit je dus, alleen al op de plantages, met een behoorlijke vervuilingsfactor. Niet overdrijven dus.
Wasbare luiers gebruiken
Het lijkt wel alsof deze luiers dezelfde vervuilende eigenschappen als wegwerpluiers. Sterker nog, soms lijkt het wel meer door alle chemische producten die worden gebruikt tijdens de wasbeurten en de hoge temperaturen die nodig zijn om de luiers te steriliseren. Niet aan te raden.
Een waterkoker gebruiken
Tsja, tegen elke verwachting in zou je geen pannetje moeten gebruiken maar een elektrische waterkoker omdat die zo weinig warmte verliest (de betere dan). Het lijkt zelfs zo dat slechts 10% van de warmte verloren gaat bij een elektrische waterkoker en dit heb je niet met pannetjes.
Voortdurend berichtjes sturen
Het lijkt misschien niet te bevatten dat je met continu berichtjes sturen met je smartphone bijdraagt aan mondiale milieuvervuiling. Elk berichtje, elke mail of zelfs je tegoed opwaarderen via internet zorgt voor een hoeveelheid CO2 dat op zichzelf niet zo gevaarlijk is. Er is echter een probleem wanneer miljoenen berichtjes tegelijkertijd worden verstuurd. Beperk dus het gebruik van je mobiek.
Met de hand afwassen
Ook dit lijkt misschien heel vreemd maar de Universiteit van Bonn heeft laten zien dat je voor het afwassen van borden voor een diner van 12 mensen meer dan 100 liter water nodig hebt in vergelijking met 15 liter die een volle vaatwasser gebruikt. Spoel dus niet de borden af voordat je ze in de vaatwasser stopt, maar ga er met een zachte borstel overheen om aangekoekte resten weg te halen.