Lees hier hoe biobeton dat zichzelf kan herstellen wordt gemaakt en dat de bouwsector op zijn kop zal zetten
Doordat de bouwsector en de microbiologie elkaar hebben gevonden is er nu biocement gekomen dat zichzelf kan repareren.
Cement is altijd al het meest gebruikte product geweest in de bouw en wordt vaak vermengt met water en ander materiaal als zand of grind. Hoewel het echter een prima brei is die de boel bij elkaar houdt, kent het ook zijn zwakke punten, namelijk dat het na verloop van tijd scheurt. Ook het modernste gewapende beton moet er met het voorbijgaan van de jaren aan geloven ondanks de metalen staven die erin zitten en zo het hele gebouw verzwakt raakt dat overeind gehouden moet worden.
Capt. Holly Hess, U.S. Air Force | Wikimedia
In de scheurtjes die er komen, daar kan water in gaan zitten dat de stabiliteit van het hele gebouw in gevaar brengt doordat na lange tijd ook het metaal gaat roesten, wat in enkele gevallen leidt tot de instorting van het gebouw zelf. Met biocement zou dit risico drastisch moeten kunnen worden verkleind.
De TU Delft komt ermee en heeft een compleet ecologische oplossing waarmee cement een veel langer leven beschoren zal zijn. Deze uitdaging is aangegaan door hoogleraar Henk Jonkers aan wie werd gevraagd of er beton kon worden gemaakt dat zichzelf kan repareren. Hij kwam op het idee om samen met zand en restproducten bacteriën toe te voegen die actief worden wanneer deze in contact komen met water waardoor er kalksteen ontstaat dat beton kan repareren.
Jonkers liet de keuze vallen op een bepaald soort bacterie die luistert naar de naam bacillus die in zure omgevingen welig kan tieren en sporen maakt die tientallen jaren zonder water en voedsel kunnen. Het was echter toch nodig dat zij werden voorzien van een voedingsbron en is er om die reden calciumlactaat aan toegevoegd. Zodoende is er dus tot de samenstelling gekomen van water, zand, cement en restproducten met biologisch afbreekbare capsules die bacillen en calciumlactaat bevatten. Mocht er ooit water binnendringen in betonscheurtjes dan zal het water de capsules openbreken waarna de bacteriën actief zullen worden die het calciumlactaat om zullen zetten in kalksteen waardoor het scheurtje zal zijn gerepareerd.
Het is voorlopig echter nog even wachten voordat we de eerste gebouwen van biocement kunnen zien omdat het materiaal nog in de testfase zit. We weten zeker dat als het eenmaal op de markt is dat het de bouwsector op zijn kop zal zetten.