Een aantal kinderen vinden samen een manier uit om piepschuim te recyclen
Het groepje kinderwetenschappers dat wordt aangevoerd door Ashton Cofer, heeft een manier gevonden om piepschuim in iets bruikbaars om te zetten. Samen hadden ze al twee belangrijke prijzen in de wacht gesleept zoals de First LEGO League Global Innovation Award en de Scientific American Innovator Award. Ashton en zijn kompanen kregen inspiratie toen zij in Centraal-Amerika op het strand waren en zagen hoe het daar helemaal bezaaid lag met piepschuim en vervolgens op zoek gingen naar een oplossing. Ze hebben zich verdiept in het recyclen van piepschuim, dat eigenlijk bekendstaat als polystyreen, en kwamen erachter dat dit een kostbare, langdurige en schadelijke aangelegenheid is. Polystyreen belandt in de meeste gevallen op vuilnisbelten waar de tijd die het kost om het af te breken in de buurt komt van de 500 jaar.
Ashton vertelt welke gebeurtenis ertoe heeft geleid dat ze het idee gingen uitwerken:"Het was een zaterdag zoals alle andere, en mijn vader was bezig met het gras te maaien, mijn moeder was bezig in huis en mijn zusje zat op haar kamer te leren. Ik was aan het spelen op de spelconsole en wilde even een pauze nemen en ging even wat te drinken pakken. Ik keek door het raam naar buiten en zag dat er iets in brand stond, het was mijn wetenschappelijke opdracht voor school."
Zo kwamen Ashton en zijn vrienden op het idee. Ze bedachten hoe ze polystereen in iets bruikbaars konden veranderen door naar de chemische eigenschappen ervan te kijken. Door de koolstof die er al in zit te veranderen in actieve kool: deze stof heeft zuiverende eigenschappen en wordt toegepast in de wereld van filtratie, zuiveringssystemen en wordt gebruikt als geurverwijderaar voor vloeibare middelen.
Het was niet makkelijk om tot de eerste resultaten te komen maar uiteindelijk door koppig volhouden zijn ze er toch in geslaagd. "We hebben actieve koolstoffen gemaakt die komen uit het restproduct van polystyreen door de juiste chemische stoffen te gebruiken en de juiste temperaturen en tijden aan te houden. Zo hebben twee vliegen in een klap geslagen. We hebben het piepschuim afgebroken dat anders jarenlang op een vuilnisbelt zou wegrotten en we hebben koolstoffen gemaakt waarmee het water kan worden gezuiverd" aldus Ashton.
Ze hebben al een aantal donaties ontvangen voor het project. Wat meespeelt is ook de jonge leeftijd van de "wetenschappers". Zij denken erover na om een volledig patent uit te werken van hun idee.