Nadat je weet waar deze woorden vandaan komen zal je ze nooit meer hetzelfde "Bekijken"

door Skip

25 Mei 2017

Nadat je weet waar deze woorden vandaan komen zal je ze nooit meer hetzelfde "Bekijken"

Erachter komen waar een woord vandaan komt, de etymologie dus, (het verhaal lezen van de herkomst van de woorden zelf), kan tot boeiende verrassingen leiden. Elk woord zeg je op een bepaalde manier en om een bepaalde reden en wat die kans soms echt bijzonder zijn. In veel gevallen is de oorsprong te herleiden in de oude taal waar de nieuwe uit is voortgekomen (Italiaanse woorden komen vrijwel allemaal uit het Latijn), maar in enkele gevallen is de naam verbonden aan een personage uit de geschiedenis, iemand die in meer of mindere mate bekend is, maar vandaag wordt herinnerd door middel van dat ene woord dat we zo vaak gebruiken. In dit artikel hebben we enkele voorbeelden verzameld van dit soort woorden; woorden waarvan je nooit had verwacht dat ze daar vandaan zouden komen...

1. Koningin Margherita en de pizza Margherita

1. Koningin Margherita en de pizza Margherita

Een van de verhalen rondom dit gerecht dat echt Italiaans is, wil dat in 1889 de koningin van Italië, Margherita van Savoye, naar Napoli ging. Ze vroeg hier of ze kon krijgen wat mensen hier elke dag aten, maar de kok Raffaele Esposito van de Brandi Pizzeria wilde ter ere van haar pizza maken. Hij maakte die met eenvoudige en veelvoorkomende ingrediënten in die tijd, zoals tomaten, mozzarella en basilicum die niet per toeval doen denken aan de kleuren van de Italiaanse vlag.

Afbeeldingen: Wikipedia/Carolus | Pixabay

2. Jean Nicot en nicotine.

2. Jean Nicot en nicotine.

Jean Nicot was Frans ambassadeur in Portugal. Zijn naam is strikt verbonden aan nicotine, de stof waar tabak uit bestaat en dat een prikkelend effect heeft op het zenuwstelsel, want hij was de eerste die tabak in het Westen introduceerde. Vooral aan het Franse hof kreeg het de naam l'herbe à Nicot. In 1550 stuurde hij de eerste zaden naar Frankrijk en zette hij zich ervoor in dat het werd gebruikt als middel tegen migraines.

Afbeeldingen: Wikimedia/Gravure publiée par l'éditeur Albin Michel | Maxpixel.freegreatpicture

3. Vittore Carpaccio en de rundercarpaccio

3. Vittore Carpaccio en de rundercarpaccio

Het gerecht dat bestaat uit hele dunne reepjes rauw rundvlees wordt ook wel carpaccio genoemd, ter ere van de Italiaanse schilder Vittore Carpaccio. Het verhaal gaat dat het ontstaan is in Venetië, om precies te zijn in Harry's Bar halverwege de 20ste eeuw. Een gravin ging daarnaar toe  en om gezondheidsredenen vroeg zij de kok of hij voor haar een gerecht kon bereiden met rauw vlees. Giuseppe Cipriani maakte voor haar de carpaccio waaraan hij ook nog wat groenten toevoegde

4. François Mansart en het mansardedak.

4. François Mansart en het mansardedak.

François Mansart (Parijs, 23 januari 1598 – Parijs, 23 september 1666) was een bekende architect uit die stad en voor het eerst op het idee kwam het dak van woningen zo te maken dat er extra ruimte bijkwam op zolder. De mansarde is een onderdeel dat typisch is voor Franse gebouwen; de daken ontlenen dan ook hun naam aan de uitvinder ervan.

Afbeelding: Wikimedia/Shakko | Wikimedia/Ricce

5. Ernest Hemingway en de cocktail

5. Ernest Hemingway en de cocktail

Misschien wel een van de bekendste etymologieën, zoals het overigens wel bekend is dat Hemingway graag alcohol dronk. De naam van de cocktail met gin, vermouth, ijs en schijfje citroen, komt van hem. Een drankje dat alleen bestemd voor de mensen met de sterkste smaakpapillen!

Afbeelding: Wikimedia/U.S. National Archives and Records Administration | Flickr/Krista