Niet meer afhankelijk van insuline na 17 dagen: mensen zijn enthousiast over de nieuwe behandeling voor diabetes

door Skip

25 Mei 2017

Niet meer afhankelijk van insuline na 17 dagen: mensen zijn enthousiast over de nieuwe behandeling voor diabetes

Ondanks dat er al grote stappen zijn gezet zijn er nog altijd 422 miljoen mensen die lijden aan diabetes. 1,25 miljoen hiervan moeten zich meermaals per dag insuline bij zichzelf inspuiten om het tekort aan te vullen dat is ontstaan door de ziekte. Voor type 1 diabetes is nog niet te genezen en betekent dit dat zij uitwendig insuline moeten toedienen. Of beter gezegd, een geneesmiddel dat redelijk lang effect heeft.

Uit de medische wereld komt echter nieuws dat de hoop weer doet leven onder al die patiënten die elke dag ervoor knokken om de bloedsuikerwaarde goed op peil te houden.

Coverfoto: Mr Hyde/Wimikedia | Publicdomainfiles 

via The New England Journal of Medicine

Een jaar nadat een vrouw een transplantatie heeft gekregen van de eilandjes van Langerhans is zij nog altijd afhankelijk van insulinepennen en diabetespompen

Een jaar nadat een vrouw een transplantatie heeft gekregen van de eilandjes van Langerhans is zij nog altijd afhankelijk van insulinepennen en diabetespompen

publicdomainfiles.com

Er is echter meer dan een goed nieuwtje, de eerste is dat medisch onderzoekers van de Universiteit Miami de beste plaats hebben gevonden waar ze de eilandjes die in de lever zitten, kunnen inbrengen. Tot nu toe werden deze altijd daar ingebracht, maar dat blijkt niet de juiste plek te zijn. De ontstekingen die volgen op de ingreep kwamen zo vaak voor dat er verder onderzoek nodig was naar een nieuwe, betere plek. De focus is uitgegaan naar de omentum majus, oftewel het vetschort (dat zich in de buik bevindt), een gedeelte van het lichaam waar veel aders doorheen lopen en gemakkelijk toegankelijk is, perfect om de groepjes insuline producerende cellen onder te brengen.

De eilandjess van Langerhans nemen de taak van insuline- en glucagonproductie voor zijn rekening, dit laatstgenoemde hormoon, in tegenstelling tot insuline bepaalt dat de suikerwaarde in het bloed stijgt, maar bij mensen met diabetes ophoudt met werken. Waarom dat zo is, dat is nog niet zo duidelijk.

Het lijkt er dus op dat dit de definitieve oplossing voor de behandeling van diabetes type 1 gaat worden. Wat de veronderstelling van de onderzoekers staaft is dat mensen die een jaar geleden nog een transplantatie ondergingen een jaar later volledig onafhankelijk zijn van insuline. Er zijn geen peninjecties meer nodig en ook geen diabetespomp. De cellen die zijn ingebracht in het vetschort regelen het, dat daarmee dus een kleine lever wordt die insuline produceert bij mensen die last hebben van diabetes.

Ook bij andere patiënten is deze experimentele transplantatie uitgevoerd en bij iedereen zijn er beduidende veranderingen waargenomen in de dagelijkse bloedsuikerwaarden. Gemiddeld ben je 17 dagen na de operatie af van uitwendige toediening.

Om precies te zijn bestaat de operatie uit het inbrengen van een mix in de buik die bestaat uit de alvleeskliereilandjes van een donor en het bloedplasma van een patiënt.

Zoals de onderzoekers zelf aangeven is er tijd nodig voordat deze behandeling voor alle patiënten vrij beschikbaar is. Eerst moet met zekerheid worden vastgesteld dat er geen neveneffecten zijn en dat het in alle opzichten een definitieve geneesmethode is. Het wachten moet de pret niet drukken, want dat het wetenschappelijk onderzoek zich steeds verder richt op een mondiaal probleem is de garantie dat vroeg of laat diabetes niet meer de status hebben dat het ongeneeslijk is.