Niet alleen bedoeld voor de hygiëne van intieme delen: met een bidet red je bossen en de watervoorraad
De wereld is in tweeën gesplitst als het aankomt op het gebruik van een bidet: sommige landen wel, andere landen niet. In Europa worden ze niet door iedereen gebruikt, behalve dan Italianen die er behoorlijk trots zijn. Italië is misschien het enige land in de Oude Wereld waar een bidet standaard is geïnstalleerd, ergens anders is dat een vrije keuze. Het is al vaker gezegd dat het gebruik van een bidet een betere persoonlijke hygiëne oplevert, echter willen we nu de aandacht verleggen naar de impact die bidets hebben op het milieu, wat in kan houden dat we ze misschien niet moeten gebruiken.
Lees en denk samen met ons mee.
In Canada en Noord-Amerika kennen ze de bidet niet, veel mensen weten niet eens wat ze ermee moeten doen
In Japan daarentegen heeft 60% van de bevolking wc's thuis met geïntegreerde bidet, in Venezuela heeft meer dan 90% een gewoon toilet thuis.
Mocht er een campagne gevoerd gaan worden om de bidet te promoten dan zouden ze het hygiënische en het milieu-aspect moeten benadrukken.
Maar wat heeft het milieu nou te maken met bidets? Simpel, bij dit sanitair dat naast de wc staat, zou het gebruik van toiletpapier niet nodig zijn. Denk maar niet dat het om een kleinigheid gaat, want de aantallen die in het spel zijn rondom de productie van wc-papier zijn enorm. Op de eerste plaats wordt er alleen al in de V.S. 36,5 miljard rollen per jaar gebruikt, dat staat min of meer gelijk aan 15 miljoen bomen. Hiervoor zijn miljarden liters water nodig, tonnen bleekmiddel, en tientallen terawatts aan energie. Wat je ook gewoon niet mag vergeten is dat er achter dat stukje toiletpapier een hele productieketen zit met cijfers waarvan je hoofd tolt.
De grootste skeptici zullen nu wel de uiteindelijke besparing die behaald kan worden door een bidet te gebruiken, in twijfel trekken. Er moet natuurlijk rekening worden gehouden met al het water dat ervoor nodig is. Het antwoord is onomwonden: de hoeveelheid water die wordt gebruikt bij een wasbeurt van normale duur komt neer op ongeveer een liter water, vergeleken met de 10 liter water die de wc gebruikt om wc-papier door te spoelen. Als je de hoeveelheid water dat gebruikt wordt bij elk wc-bezoek vermenigvuldigt, dan zijn de verschillen tussen toiletpapier en een bidet aanzienlijk.
Verder is er voor de verwerking van toiletpapier een speciaal soort systeem nodig bij de waterzuiveringsinstallaties en is het er vaak de oorzaak van dat de riolering verstopt raakt.
Dan nu de hygiënische kant van het verhaal. Bidets zouden mensen de problemen van aambeien en irritatie in het gebied rondom de genitaliën besparen dat in veel gevallen door de wrijving die door het gebruik van wc-papier ontstaat.
Een bedrijf dat sanitair produceert, benadrukt hoe 80% van de ziektes in openbare gelegenheden worden doorgegeven via contact tussen de mensen. Echt weinig mensen hebben de gewoonte om hun handen te wassen nadat ze naar het toilet zijn geweest. De restdeeltjes (die je natuurlijk niet ziet) worden via contact met de handen doorgegeven. Bidets (de modellen die geschikt zijn voor openbaar gebruik) zouden dit probleem alleen ten dele verhelpen. Ontwerpers van sanitair denken na over een bidet waarbij de handen niet hoeven worden gebruikt en dat vooral in openbare toiletten kan worden geplaatst.
Reden te meer om een trotse gebruiker van een bidet te zijn!