De Fransen gaan als eerste een verbod invoeren op plastic bestek en borden
Voor het eerst is er een land in de wereld waar men een tijdelijke beperking wil instellen op de productie van plastic bestek, bekers en borden. Door een nieuwe wet in Frankrijk wordt de wet die ook al geldt voor plastic tasjes nu ook uitgebreid naar alle voorwerpen die we zonet noemden. De maatregel is een onderdeel van de Energy Transition for Green Growth Act dat als doel heeft om de productie van afval te voorkomen.
Een wet zonder precedent waarover de meningen verschillen
Het verbod, dat zich richt op het exclusief gebruiken van voorwerpen die zijn gemaakt van eenvoudig te recyclen en biologisch afbreekbare materialen, zal in 2020 in werking treden en zal in de eerste instantie alleen van toepassing zijn voor bestek dat je krijgt fastfoodgelegenheden en bekers uit automaten. Hoewel milieuvoorstanders enthousiast zijn over dit nieuws, hebben mensen ook veel kritiek op deze beslissing.
De eerste die van zich liet horen was de overkoepelende organisatie van producenten van plastic voor etenswaren, Pack2Go Europe. De algemeen voorzitter Eamonn Bates geeft in een commentaar aan dat hij zich zal wenden tot de Europese Commissie aangezien er bestaande wetten worden overtreden die betrekking hebben op de distributie van etenswaren.
Andere twijfels zijn er ook bij diegenen die zeggen dat het inwisselen van plastic borden, bekers en bestek met bioplastic geen definitieve oplossing is om die reden dat er bij de productie van dit laatstgenoemde materiaal veel energie wordt verbruikt, maar des te meer als er dan mais wordt gebruikt als basismateriaal, dat dit dan in de toekomst van invloed gaat zijn op de beschikbaarheid van granen zoals mais.
Het probleem dat wordt veroorzaakt door de productie van bioplastic blijft groot, net als het afval dat niet op de goede plek terechtkomt. Evenzo is op een bepaalde manier ingrijpen ook lastig. Frankrijk wil zich als gidsland opstellen in het voorkomen van het genereren van afval, iets dat een typisch onderdeel is van de kringloopeconomie. Het is afwachten wat andere landen zullen doen en of de maatregel daadwerkelijk zal worden nageleefd.