Dag straalmotoren, hallo super plasmamotoren straks ook voor de burgerluchtvaart

door Skip

31 Mei 2017

Dag straalmotoren, hallo super plasmamotoren straks ook voor de burgerluchtvaart

Vervoer per lucht is op dit moment de beste manier (wat snelheid betreft) die er is vergeleken met andere. Er is alleen wel een probleem: de energie die het kost en de gevolgen die er zijn voor het milieu. Om even goed helder te hebben wat de impact is van een vlucht al is het maar kort, hier enkele cijfertjes: 44 gram C02 per kilometer met de trein, 118 met de auto en 140 gram met het vliegtuig. Het probleem is het soort motor die de vliegtuigen voortstuwt. Reactiemotoren zoals straalmotoren zouden echter over een tijdje vervangen kunnen worden door plasmamotoren. De uitstoot van deze motoren is vrijwel niets en ook de prestaties zijn beslist beter.

Vliegtuigen die tot aan het randje van de ruimte kunnen gaan en terugkeren, allemaal dankzij elektriciteit. Nu nog niet, maar wel snel

Vliegtuigen die tot aan het randje van de ruimte kunnen gaan en terugkeren, allemaal dankzij elektriciteit. Nu nog niet, maar wel snel

pixabay.com

Voortstuwingsmotoren die werken met plasma zijn niet nieuw; ze worden al jaren gebruikt en ontwikkeld in de ruimtevaartsector. Wat een innovatie genoemd kan worden is dat de toepassing ook wordt uitgebreid naar "burgers". Anders dan bij reactiemotoren heb je bij plasmamotoren niet te maken met chemische reacties, zoals verbrandingsmotoren die kinetische energie produceren. Plasmamotoren werken op basis van elektriciteit. Om precies te zijn: enorme zware stroomstoten veranderen een gasvorm in plasma (atomen en elektronen scheiden zich deels). De elektriciteit versnelt het plasma vervolgens door de sterke magnetische velden die er zijn. Zo ontstaat er dus een straal waarvan de stuwkracht wordt benut.

Een van de problemen waar ze bij de Universiteit van Sint Petersburg tegenaanliepen was dat prototype plasmamotoren het alleen goed deden wanneer er sprake is van ijle lucht (hoog in de lucht dus, of in de ruimte). Door enkele aanpassingen te maken kregen ingenieurs het voor elkaar om het zo te maken dat het ook op aarde zou werken. Met de vrijgekomen elektriciteit kan er een snelheid van 20 km per seconde worden bereikt (72,000 km per uur).

Nu rest alleen nog maar de oplossing van een ander groot probleem de grootte van de huidige plasmamotoren is 80 millimeter! Positief toch, zou je in eerste instantie denken, maar eigenlijk is het een enorme beperking. Om een lijnvliegtuig vooruit te krigen zou je er 10 duizend op een rij van nodig moeten hebben, die ieder van een kleine batterij moet zijn voorzien.

Het lijkt misschien ver weg deze technologie, maar plasmamotoren zijn op dit moment onzettend interessant voor het luchtverkeer.