Sommige dieren blijven zelfs leven nadat ze zijn opgegeten...

door Skip

04 Juni 2017

Sommige dieren blijven zelfs leven nadat ze zijn opgegeten...

Grote vis eet kleine vis, zo het is het leven nou eenmaal in de natuur. Maar opgegeten hoeft nog niet altijd te betekenen dat je dood gaat, een aantal dieren (het zijn er niet veel) lijken er zonder kleerscheuren vanaf te komen en dat kan soms heel bijzonder zijn. Een paar biologen zijn op expeditie gestuurd naar Oost-Timor, in de buurt van Indonesië en waren getuige van een ongebruikelijk fenomeen: een slang die levend uit de anus van een kikker kroop.

John Flannery | Flickr

John Flannery | Flickr

De slang in kwestie was een gewone wormslang, klein van stuk maar kan maximaal zestien centimeter lang worden. De gebeurtenis op zich was al ongelofelijk omdat een slang tot de gewervelde dieren behoort en moet ademen met zijn longen om te kunnen overleven. Waarschijnlijk was het slangetje het gelukt om snel uit de kikker te kruipen door zich een weg te banen door de lege maag van de kikker, maar door zijn enorme bestendige reptielenhuid zouden de maagsappen hem hebben verteerd. Buiten deze ongebruikelijke gebeurtenis zijn er dieren die van nature kunnen overleven in de maag van een roofdier.

pixabay.com

pixabay.com

Bepaalde slakken kunnen doordat ze zo weinig behoefte hebben aan zuurstof en omdat ze zo'n hard huisje hebben dat ze beschermt tegen het maagzuur, kunnen zij overleven in sommige magen. In 2012 heeft onderzoeker Shinichiro Wada van de Tohoku University in Japan een experiment gedaan met een Japanse brilvogel en een bepaalde soort slakken. Nadat hij de vogel gevoerd had met slakken bleek 15% van hen het te hebben overleefd: in sommige gevallen sloten ze zich op in hun huisje door het af te sluiten met slijm.

Maar dergelijke verhalen blijken veel normaler te zijn de waterwereld, waar enkele zeeslakken kunnen overleven in wilde eenden. Wat hierbij komt kijken is de manier waarop deze dieren eten, in gote hoeveelheden waardoor ze een verminderde spijsvertering hebben.

pixabay.com

pixabay.com

Sommige slakken zijn op wonderbaarlijk genoeg op plekken gekomen waarvan je niet zou denken dat ze daar zouden kunnen komen zonder vleugels. Reizen "aan boord" van roofdieren die zonder dat ze het weten worden gebruikt als vervoermiddel, waar dieren vervolgens ongeschonden uit hun spijsverteringskanaal komen en gebieden hebben bevolkt waar zij anders niet zouden komen.

Maar levende dieren opeten kan gevaarlijk zijn voor roofdieren aangezien enkele van deze slakken de varkenslintworm met zich mee kunnen dragen die gebruik van het maakt om bij vogels te komen, gastheren waar de worm het liefste bij vertoeft.