10 dingen die kinderen onder de twee jaar oud nooit zouden mogen eten
Kinderen hebben een hele kleine maag die een aantal producten niet kan verdragen. Dit komt omdat de maag, net als het hele lichaam, voortdurend in ontwikkeling is in de eerste tien maanden na de geboorte. Daarom wordt het afgeraden om bepaalde dingen te eten in de eerste twee jaar. Moedermelk is zeker de belangrijkste voedingsbron in het begin, maar in ieder geval wordt moedermelk geïntegreerd met andere voedingsstoffen die van vast voedsel komen. Natuurlijk moeten deze worden geïntegreerd volgens het advies van de deskundige die toeziet op de situatie. Hij of zij zal zeker aangeven hoeveel en welke dingen je mag gebruiken en hoe je die aan je kind moet geven.
Deze dingen moeten je kinderen onder de twee niet eten
1) Honing: We zijn daar hier al op in gegaan. Er bestaat een mogelijkheid dat er in honing microben groeien die het gif botuline kunnen produceren. Kinderbuikjes hebben de enzymen nog niet die nodig zijn om deze sporen af te breken (wat een volwassene wel kan).
2) Snoep. Bevatten een grote hoeveelheid suikers en kleurstoffen, stoffen waar je op deze leeftijd nog helemaal niets aan hebt. Dit 'voedselproduct' draagt hooguit bij aan het ontstaan van obesitas bij kinderen en gaatjes bij in de tanden bij baby's.
3) Tussendoortjes en industrieel geproduceerd snoep. Bevatten vaak een grotere hoeveelheid verzadigde vetten (die ook door volwasssenen in ruime mate moet worden vermeden) en zijn vaak bereid met kokos- of palmolie.
4) Gedroogd fruit. Zou pas gegeven moeten worden ruim na het tweede levensjaar omdat kinderen anders allergieën of intoleranties ervoor kunnen ontwikkelen.
5) Koolzuurhoudende dranken. Hier zitten vaak hoge concentraties caffeïne in, suikers, chemische hulpstoffen, conserveringsmiddelen en kleurstoffen die de neiging hebben om schade in de maag en het darmkanaal te veroorzaken. Soms kunnen kinderen er te druk van worden door de samenstelling ervan. In zijn geheel vermijden.
6) Braadworst. Dit zouden kinderen niet moeten eten voor hun vijfde vanwege de hoeveelheid vetten die erin zitten en het feit dat varkensvlees een van de laatste dingen is die moet worden toegevoegd aan hun dieet.
7) Conserven. Ongeacht de manier waarop het voedingsproduct is geconserveerd is het een goed idee om dit niet te geven aan kinderen onder de twee. Er kan teveel zout, teveel olie of zelfs chemische conserveringsmiddelen in zitten. Daarbij bestaat ook nog eens de mogelijkheid dat deze schadelijke stoffen laten vrijkomen die ook schadelijk zijn voor een volwassene.
8) Gedroogde worst. Zitten doorgaans vol vet, zout en conserveringsmiddelen. Het is beter om ze te vermijden in het begin want het is geen noodzaak.
9) Zwaardvis en blauwvintonijn. In deze grote vissen zit vaak meer kwik dan door het lichaam van kleine kinderen verdragen kan worden.
10) Fruitsap. Maak ze zelf, daarmee voorkom je dat kinderen geen conserveringsmiddelen en kleurstoffen en grote hoeveelheden suiker binnenkrijgen. Als je kiest voor sap in pak dan kan je nooit weten hoe het fruit eraan toe was toen het werd geperst. Als je het zelf gaat doen kan je het beste fruit kiezen.