10 weetjes over die je nog niet kende over de grootste en heetste woestijn op Aarde
Voor veel mensen is het doorkruisen van de Sahara en de zandduinen dé ervaring van het leven, voor ander is het de minder aanlokkelijke reisbestemming. Hoewel we allemaal heel goed de eindeloze zandvlaktes voor ogen hebben die een goeddeel van Noord-Afrika bedekken, zijn er een aantal aspecten van het leven in dit ecosysteem waar jullie bijna zeker niets van afwisten. Hier zijn tien weetjes over de grootste en heetste woestijn op aarde.
Coverfoto's: Film Saga / Daniel Mayer
Wist je dat...
De Sahara is misschien de grootste woestijn, maar 's nachts in de winter vinden er gigantische temperatuurschommelingen plaats waardoor het ook kan gaan vriezen. Stel je voor dat er in de maanden december 2016 en januari 2017 de eerste sneeuwbui heeft plaatsgehad in 37 jaar (Algerije).
Het is niet de grootste woestijn ter wereld maar 'slechts' de grootste van de woestijnen waar weinig regen valt. De eerste plek wordt ingenomen door de Zuidpool, een verlaten oord dat 14 miljoen vierkante meter groot is.
- Ondanks zijn enorme grootte (9 miljoen vierkante kilometer) wordt het gebied dat de Sahara omvat door slechts 2 miljoen mensen bewoond
- Vijfduizend jaar geleden was de Sahara een gebied dat welig tierde vol dieren en volkeren die zich toelegden op jagen, waar vele meren waren en er 10 keer meer regen viel dan wat er vandaag valt (het is belangrijk te weten dat het een ecosysteem was dat verschillende ecoregio's en ruim 10 landen besloeg), alles veranderde na de sterkste gebiedsverdroging die in de geschiedenis heeft plaatsgevonden omstreeks 3900 v. Chr.
- Slechts 30% van de Sahara is zand de resterende (en onderliggende) 70% procent bestaat uit kleine steentjes die we niet kunnen zien!
- De Sahara wordt bewoond door een groot aantal mestkevers die de mest ook gebruiken om de eieren die ze hebben gelegd te beschermen.
- De Sahara is de grootste natuurlijke bron van fijnstof oftewel die stoffen die blijven hangen in de lucht en zich verspreiden door weerverschijnselen.
- Hier wordt een van de zwaarste marathons ter wereld gehouden, de Marathon Des Sables (vrij vert. "de zandmarathon") die over een parcours van 240 km door de Marokkaanse Sahara loopt (het evenement duurt een week).