Goed nieuws voor mensen die niets kunnen onthouden: vergeten maakt je "Slimmer"
Vergeet je vaak wat je moet doen? Dit hoeft niet per se iets te zijn om je zorgen over te maken, maar het is een veiligheidsmechanisme dat wordt geactiveerd in de hersenen om te voorkomen dat overbelast raken met (nutteloze) informatie. Dit kan niet alleen het moraal opkrikken van mensen die niets anders doen dan vergeten waar ze de huissleutels hebben laten liggen, maar het geeft ons ook nieuwe inzichten in de manier waarop onze hersenen werken, en komt er nog een kennisspiraal bij over een onderwerp dat nog steeds zo moeilijk te onderzoeken valt.
via utoronto.ca
Een geheugenaspect dat altijd is onderschat.
Graphic Stock
Uitgaande van wat onderzoekers zeggen van de universiteit in Toronto die twee nieuwe onderzoeken hebben gedaan, is het geheugen van mensen niet gemaakt om gedetailleerde informatie zoals datums te onthouden, maar wel de nuttigste dingen die ons helpen om in de toekomst verstandige beslissingen te nemen. De stelling van professoren Blake Richards en Paul Frankland, de twee die het onderzoek doen, zou mogelijk een bom kunnen leggen onder de aanname die er is binnen de neurobiologie, namelijk dat de hoofdfunctie van het geheugen iets onthouden is, en deze vooronderstelling te vervangen met de aanname dat het de beslissingsvaardigheden bijschaaft.
Het onderzoek op dit gebied heeft dan ook altijd de focus gehad op de zogenaamde mechanismen van retentie in plaats van hoe het vergeten werkt.
"De recentste onderzoeken laten zien dat er mechanismen zijn die vergeetachtigheid bevorderen en dat dit anders in zijn werk gaat dan de procedures die in werking treden wanneer we informatie opslaan."
Uit een van de twee onderzoeken die zijn gedaan komt naar voren dat mogelijk de aanmaak van nieuwe neuronen in de hippocampus de vergeetachtigheid doet toenemen. Dit is een interessante ontdekking want dit gebied in de hersenen maakt meer cellen aan in de eerste levensfasen van mensen en zou dus kunnen verklaren hoe het toch komt dat we bijna alles van onze eerste vier levensjaren vergeten.