Waarom trilt ons ooglid voortdurend? Dan wil het lichaam ons iets vertellen

door Skip

04 Juli 2017

Waarom trilt ons ooglid voortdurend? Dan wil het lichaam ons iets vertellen

Soms begint zonder dat daar een verklaring voor is, een deel van ons lichaam te trillen, een heel klein gebied dat daar niet mee lijkt te stoppen. Dat kan je mondhoek zijn, je oogleden of ook een andere spier. Heb je je ooit afgevraagd wat nou deze onwillekeurige trillingen veroorzaakt en hoe je die kunt stoppen? Medici zeggen dat het om een aandoening gaat die zeer kort duurt; in de meeste gevallen duurt het maar een paar minuten maar er zijn patiënten geweest bij wie het ook maandenlang aanhield.

Coverfoto's: AJC1/Flickr, Craige Moore/Flickr, Maxpixel

via Healthline

Spiersamentrekkingen van de ogen zijn heel gewoon. Doorgaans gaat het weer over, maar soms kunnen ze ook maandenlang aan blijven houden.

Spiersamentrekkingen van de ogen zijn heel gewoon. Doorgaans gaat het weer over, maar soms kunnen ze ook maandenlang aan blijven houden.

Craige Moore/Flickr

Zowel het bovenste als onderste ooglid kan zijn aangedaan. Er zijn een groot aantal oorzaken die aan faciale myokymie (dat is de medische term) ten grondslag liggen:

  • Stress: wanneer we stress ervaren dan geeft het lichaam ons op verschillende manieren aanwijzingen, een manier is door het trillen van de oogleden, zeker wanneer je zichtproblemen hebt. Door stress te verminderen zal ook zeker de mate van trillen verminderen.

  • Fysieke en mentale vermoeidheid: gebrek aan slaap speelt een hele belangrijke rol in het optreden van trillingen.
  • Vermoeide ogen: overbelasting van de ogen kan oogspasmes veroorzaken. Een bezoekje bij opticiën wordt aanbevolen om te kijken of je misschien van bril moet wisselen of er een moet gaan dragen.
  • Overmatig consumptie van alcohol en caffeïne: men denkt dat teveel koffie en alcohol drinken ervoor zorgt dat de spasmes zich voordoen. Door te minderen is het mogelijk dat deze irritatie weggaat. 
  • Droge ogen: ouderen, mensen die veel medicijnen gebruiken of lang achter de pc zitten of contactlenzen dragen hebben hier last van. Vaak komen daar dan willekeurige ooglidsamentrekkingen bij.
     
  • Disbalans in de voeding: ook het tekort aan een aantal voedingsstoffen kan de oorzaak zijn van deze kwaal.
  • Allergieën: veel tranen, jeuk en gewrijf in de ogen dat daarop volgt kan de hoeveelheid histamine toenemen die het begin van de trillingen in gang zet. 

Er is geen reden tot zorg wanneer oogleden of welke andere spier dan ook onwillekeurig begint te trillen, maar er moet wel naar gekeken worden of de oorzaak van de aandoening niet een onregelmatige levensstijl is. Er is geen manier om ineens van het spasme af te zijn, daar is ook niet echt een reden toe, alleen maar routine waarbij een goede gezondheid past.

Het is niet nodig om deze lichte tic te verwarren met ernstigere problemen zoals blepharospasme (voortdurend onwillekeurig sluiten van de oogleden) en hemifaciale spasmen.