Regenbogen en mooie manen kun je vergeten, want zo zag de laatste Siberische eenhoorn die leefde op aarde er echt uit

door Skip

15 Juli 2017

Regenbogen en mooie manen kun je vergeten, want zo zag de laatste Siberische eenhoorn die leefde op aarde er echt uit

Jarenlang hebben wetenschappers de inschatting gemaakt dat de Siberische eenhoorn, een oude diersoort half paard half neushoorn 350 duizend jaar geleden was uitgestorven. Maar een schedel die werd gevonden in Kazakhstan heeft deze theorie volledig op zijn kop gezet. Men schat nu dat dit ongelofelijke wezen niet langer dan 29,000 jaar geleden op aarde leefde. De eenhoorn heeft dus bestaan maar was helaas niet, zoals wij dachten zoals ze in de sprookjesboeken stonden.

Omslagfoto's: Ballista en Heinrich Harder | Wikimedia

Heinrich Harder | Wikimedia

Heinrich Harder | Wikimedia

De eenhoorn die werkelijk heeft bestaan de Elasmotherium sibiricum was enorm groot en lijkt veel op een neushoorn van vandaag, met het verschil dat deze de verschrikkelijkste hoorn op zijn voorhoofd had die je je kan voorstellen. Die bobbel kon wel twee meter lang worden, iets dat niet schokkend blijkt te zijn  aangezien de Elasmotherium ook wel 6 hoog kon worden en 4 ton kon wegen. Ondanks zijn grote omvang was het zeer waarschijnlijk een weidedier dat graag gras at.

Schedel van een Elasmotherium sibiricum

Schedel van een Elasmotherium sibiricum

Ghedoghedo | Wikimedia

De kwestie die onderzoekers nu in hun greep houdt is hoe het mogelijk is dat dit exemplaar zo lang heeft kunnen leven vergeleken met de gegevens die voorheen waren verzameld. Zeer waarschijnlijk vonden deze dieren in het Zuidoosten van Siberië hun toevlucht en leefden ze daar langer dan de rest van hun soortgenoten. Een andere hypothese kan zijn dat ze verder naar het zuiden zijn getrokken maar hier zijn nog niet voldoende bewijzen voor om een passende theorie in elkaar te zetten. Daarom hopen de onderzoekers om nieuwe resten te vinden zodat er een acceptabele hypothese kan worden geformuleerd en hun honger naar kennis kan worden gestild.