Melktanden zouden moeten worden bewaard want op een dag kunnen ze je leven redden

door Skip

13 Juli 2017

Melktanden zouden moeten worden bewaard want op een dag kunnen ze je leven redden

De eerste melktanden uit zien vallen is een van de vele fases in het leven van kinderen dei ouders graag willen herinneren, ze geven wat geld of bewaren dat eerste 'uitgevallen tandje' jaren lang.

In 2003 werd er een onderzoek gepubliceerd waarin als eerste werd geadviseerd om nou juist dit te doen: melktanden bewaren op een specifieke manier omdat ze stamcellen bevatten die kunnen worden gebruikt wanneer zij als volwassenen een aandoening hebben.

Het onderzoek

Het onderzoek

Dr. Songtao Shi, onderzoeker aan het National Institute of Dental and Craniofacial Research (NIDCR) in Bethesda (Maryland), ontdekte toen hij de tand die net bij zijn dochterje was uitgevallen van dichtbij bekeek, dat er stamcellen zitten in het tandmerg van de melktanden. Toen de volgende melktand uitviel stond Shi klaar met flesjes en vloeistoffen om zo goed mogelijk de samenstelling ervan te bewaren en startte zodoende de eerste ronde van onderzoeken. Al vlug ontdekte hij dat het bij elke melktand mogelijk is om er 10 tot 12 stamcellen (SHED) die in staat zijn om te koloniseren en op kweek te laten zetten.

Stamcelbanken... gespecialiseerd in melktanden!

Stamcelbanken... gespecialiseerd in melktanden!

Wikimedia Commons/Ivan A. Novikov - Attribution-Share Alike 4.0 International

De vervolgonderzoeken naar het vermogen van stamcellen in melktanden om zich verschillend te kunnen ontwikkelen, die dat vaker en sneller doen dan de stamcellen die in het tandmerg van de permanente tanden zitten, zijn bemoedigend. Daarom is het nu mogelijk, net zoals dat gebeurt bij stamcellen die in de navelstreng zitten, om deze te bewaren in gespecialiseerde banken waar ze worden bewaard in ingevroren bussen (door middel van cryogene stikstof) tot aan het moment dat ze worden gebruikt.

De plooibaarheid van dit soort cellen die verschillende soorten cellen kunnen laten ontstaan is al sinds tijden een onderwerp dat wordt bestudeerd door onderzoekers omdat deze cellen kunnen worden gebruikt in een poging om talloze ziekten te genezen.
Daarom zijn er veel ouders die nadenken over de optie tot bewaren bij de banken, want op een dag zou het mogelijk kunnen zijn om een beroep te doen op SHED-cellen om ziekten te genezen die kinderen kunnen krijgen wanneer ze volwassen zijn (binnen de wereld van regeneratieve geneeskunde wordt het gebruik van stamcellen onderzocht bij de genezing van ziektes als: diabetes type 1, Parkinson, Alzheimer, spierdystrofie, multiple sclerose (MS), tumoren, hersenbeschadiging etc.)

Op dit moment is dit allemaal nog geen garantie op genezing, maar wie op de hoogte is van ernstige gevallen waar er binnen de sprake is van ernstige ziektes zoals die zijn opgenoemd, kan er sowieso over nadenken er een beroep op te doen. Wie weet wat de toekomst in petto heeft?