De gelukspot: een methode om je kinderen te helpen een positieve houding aan te nemen
Veel in ons leven hangt af van de houding die we hebben ten opzichte van de dingen waar we dagelijks mee te maken krijgen en de mensen die we dagelijks tegenkomen. De leuke dingen in het leven benaderen met een glimlach kunnen we allemaal maar wanneer er problemen of obstakels zijn is het veel lastiger om een positieve houding te hebben die ons kan helpen ze makkelijker op te lossen of ze te verdragen. Gelukkig is een positieve levenshouding iets wat je kunt leren, en het is daarom onze plicht als ouders dat we dat onze kinderen leren.
Waar we het over zullen gaan hebben is een spel waarbij het hele gezin meedoet, en is bedacht door Elsa Punset, een belangrijke persoonlijkheid in Spanje en Latijns-Amerika als schrijfster en die goed uitleg kan geven over emotionele intelligentie. Het spel heet 'de gelukspot' en heeft als doel kinderen te leren een positieve en proactieve houding te hebben wanneer ze worden geconfronteerd met tegenslagen.
Hoe het werkt.
Kies met het gezin samen een pot uit van doorzichtig glas en zet deze op een plek neer in huis waar je hem goed kan zien. Het spel bestaat eruit om elke dag de mooiste belevenis die je hebt gehad op te schrijven gedurende de dag, of dat nou een goed cijfer is of een blijk van genegenheid die je hebt mogen ontvangen. Iedereen moet schrijven: kinderen en volwassenen, ieder voor zichzelf. Als je het eenmaal op een briefje hebt opgeschreven dan vouw je het op en stop je het in de pot. Ongeveer zes maanden later wanneer de pot vol is dan leeg je en lees je alles samen.
Vanuit de aanname dat onze hersenen leren door tests, fouten en successen, zijn er verschillende houdingen die we kunnen aannemen wanneer deze dingen gebeuren. Een houding is die van de pessimist die de neiging heeft om elk succes te verkleinen en elke mislukking uit te vergroten. De andere insteek is positief, door die houding krijgen we de mogelijkheid om een mislukking om te buigen in een kans om te kunnen veranderen, met andere woorden dat een probleem een kans wordt.
Dit gebeurt er met kinderen nadat ze hebben meegedaan met de gelukspot:
1) Ze zullen hebben geleerd na te denken over de goede dingen die op een dag gebeuren, omdat schrijven op een briefje net zo diep is om te verwerken als datgene wat ze hebben gevoeld gedurende de dag.
2) Ze zullen een beter vermogen hebben ontwikkeld om op details te letten. Want op een rotdag moet je echt zoeken naar een geluksmomentje.
3) Ze kunnen beter grotere problemen van kleinere onderscheiden. Niet een onderscheid maken tussen echte en ingebeelde problemen, een probleem is altijd een probleem, wat je startpunt is dat maakt niet uit.
4) Ze hebben leren communiceren en leren delen. Het is niet altijd makkelijk in een gezin om met onze broers of ouders te praten.
5) Ten slotte hebben ze begrepen hoe mooi het is om met anderen blije momenten te delen.