Een van de grootste ijsschotsen van de Zuidpool breekt af: experts hebben weinig twijfels over een van de oorzaken

door Skip

14 Juli 2017

Een van de grootste ijsschotsen van de Zuidpool breekt af: experts hebben weinig twijfels over een van de oorzaken

Na maandenlang aan een 'zijden draadje' te hebben gehangen is er een enorme ijsschots afgebroken van de ijsplaat Larsen en is nu vrij om in de zuidelijke zeeën te drijven. A68 is de naam die wetenschappers eraan hebben gegeven die hem jarenlang in de gaten hebben gehouden en nu onderzoeken ze snel de gevolgen van een natuurverschijnsel dat veel eerder heeft plaatsgevonden dan was berekend.

A68 komt tussen 10 en 12 juli 2017 los van de ijsplaat Larsen.

A68 komt tussen 10 en 12 juli 2017 los van de ijsplaat Larsen.

bas.ac.uk

A68 beslaat 9 tot 12% van de oppervlakte van de gehele antarctische ijsplaat (Larsen) en is zo'n 5,800 vierkante kilometer groot. Van de 190 meter ijs waar het uit bestaat steekt er 30 meter boven zee uit, terwijl de ijsplaat meer dan 200 meter dik is.

Twitter/Project MIDAS - A. Luckman

Het afbreken van Larsen C volgt op het afbreken van Larsen A en B die voor een flinke toename van de stijging van de zeespiegel hebben gezorgd. Nu ook deze enorme ijsmassa langzaamaan begint te smelten in de oceaan vreest men voor de gevolgen die dit kan hebben. Hoe snel het zal gaan is niet bekend, maar omdat de de ijsschots drijft zullen er geen directe gevolgen zijn.

Voor onderzoekers is het een unieke gelegenheid om te bestuderen hoe de nieuwe biotopen zich zullen ontwikkelen en hoe soorten de pas vrijgekomen ruimte gaan bewonen.

Hoewel niet elke ijsschots loskomt door klimaatverandering zegt gletsjerdeskundige David Vaughan (British Antarctic Survey) dat "er geen twijfels zijn over het feit dat een aantal ijsplaten op de Zuidpool aan het verbrijzelen zijn omdat de temperatuur van het water stijgt".