Twee schilderijen van Rafaël teruggevonden in de Vaticaanse Musea: de fantastische allegorieën van Gerechtigheid en Vriendschap
Na meer dan twee jaar werken komt de belangrijke bevestiging van de restaurateurs in de Vaticaanse Musea, geleid door Maria Ludmilla Pustka en door kunsthistoricus Armold Nesselrath. De allegorieën van Gerechtigheid en Vriendschap bevinden zich in de zogenaamde "stanze di Raffaello" oftewel de Vier Kamers van Rafaël in het Apostolisch Paleis zijn van de hand van de grote meester in de architectuur en schilderkunst van de Renaissance. Lees hier wat de restauratie heeft opgeleverd
via ctv.va
De restaurateurs bevestigen het
Wikimedia Commons/Public Domain
In de periode vlak voor zijn dood (die op plaatsvond op 6 april 1520) werkte Rafël hoofdzakelijk als aannemer van bouwopdrachten die goeddeels door zijn leerlingen werden uitgevoerd.
Wat betreft de Constantijnzaal in de Vaticaanse musea dacht men altijd dat Rafaël alleen de voorbereidende schetsen op tijd had afgekregen en dat de echte taferelen er pas na zijn dood kwamen, maar zoals hersteller Fabio Piacentini bevestigt en ook Nesselrath aangeeft: "Door de schildering 'de visu' [op het oog, red.] te analyseren viel het ons op dat de Meester er zeker een hand in heeft gehad."
Gerechtigheid en Vriendschap
De twee allegorische figuren van de deugd die zich rechts bevinden van het Visioen van het Kruis en de Strijd tussen Constantijn en Maxentius, werden dus door Rafaël zelf vervaardigd en niet door zijn meest kundige leerling, Giulio Romano. Het zijn schilderingen gemaakt met olieverf op wand, een bijzondere techniek waarin niet alleen de techniek van de meester uit Urbino in doorsijpelt, maar ook datgene bevestigt wat in enkele schriftelijke bronnen te vinden is. De rest van de zaal, die is voltooid door de leerlingen, geschiedde volgens de traditionele fresco-methode.
"Als hij doorhad hoe iets werkte, dan stortte Rafaël zich gelijk weer op een nieuwe uitdaging. Dat is de reden waarom hij op olieverf overging toen hij was aanbeland in de pauselijke vertrekken. Helaas heeft hij alleen deze twee figuren kunnen schilderen", zegt Nasselrath tenslotte.