Het uur na de bevalling is heilig en een belangrijk moment dat iedere moeder zou moeten beleven en kennen

door Skip

24 Juli 2017

Het uur na de bevalling is heilig en een belangrijk moment dat iedere moeder zou moeten beleven en kennen

In deze tijd lijkt de opvatting die we hebben over bevallen onlosmakelijk verbonden aan het beeld van een ruimte in het ziekenhuis vol medici en verplegers, en apparaten die klaar zijn voor gebruik wanneer de baby nog maar net geboren is. De dingen die men vandaag nodig vindt om te doen net na de bevalling vormen een grote belemmering voor het volgende, namelijk laten gebeuren dat moeder en kind elkaar vinden en fysiek en emotioneel met elkaar in contact komen.

via lomalindahealth.org

Het heilige uur

Het heilige uur

Graphic Stock

Zonder nu in te gaan op het overdreven aantal medisch gezien onnodige keizersneden dat wordt uitgevoerd, vindt er na de geboorte een hulpprocedure plaats waarbij men de navelstreng doorknipt, het kind wast, weegt en meet. Voor aan al deze dingen te denken zouden ze echter moeder en kind hun eigen heilige uurtje beleven.

Zoals dokter Costanza Soto Conti, dienstdoend arts op de afdeling neonatologie van het Ramón Sardá-ziekenhuis in Buenos Aires, nader verklaart is het belangrijkste ritueel waar men zich aan moet houden is dat er huid-op-huid contact moet plaatsvinden (uiteraard wanneer de bevalling goed is gegaan zonder complicaties).

"Huid-op-huidcontact tussen moeder en kind stabiliseert de ademhaling en de zuurstoftoevoer bij de baby, zorgt ervoor dat de bloedsuikerwaarden op peil blijven, vermindert stresshormonen, doet huilen afnemen, verlaagt de staat van alertheid, houdt de lichaamstemperatuur van de pasgeborene op pijl en, bovenalles, bevordert de borstvoeding".

Tijdens de uren die volgen na de bevalling komt er bij de moeder in het lichaam oxytocine vrij en is de baby uitermate ontvankelijk

Tijdens de uren die volgen na de bevalling komt er bij de moeder in het lichaam oxytocine vrij en is de baby uitermate ontvankelijk

Graphic Stock

"Die eerste minuten zijn een gevoelig moment. Hecht contact met de moeder gedurende dit moment kan positieve effecten hebben op de lange termijn, zoals bijvoorbeeld een sterker gevoel van veiligheid en het beter kunnen verdragen van eenzaamheid. Negen maanden lang was de baby volledig afhankelijk van de moeder daarom zou de de overgang naar de buitenwereld vol stimuli zo voorzichtig mogelijk en in stapjes plaatsvinden."

Er is sprake van zo'n symbiose tussen de twee lichamen op dat moment in die eerste minuten dat deze wel heilig moeten zijn, en met alle voordelen die het met zich meebrengt, zou het ook als zodanig gerespecteerd moeten worden.