Een start-up ontwikkelt een draagbaar apparaat dat de hersenen beschermt tegen onherstelbare schade
Een van de uitdagingen in de hedendaagse geneeskunde is het behandelen van hersenbeschadiging dat is veroorzaakt door letsel. Dit is namelijk de tweede doodsoorzaak en de eerste oorzaak van een blijvende handicap, met alle gevolgen van dien voor de zorg die slachtoffers nodig hebben.
Een Italiaanse start-up genaamd Neuron Guard heeft een apparaat ontwikkeld dat erop is gericht om hersenletsel te beperken en die delen van de hersenen te redden die anders voorgoed hun functies kwijt zouden raken.
Een slimme nekkraag
Als er tijdens een ongeluk ook schade aan de hersenen plaatsvindt (hersenschudding, beroerte of hersenbloeding) is het tijdig ingrijpen het enige dat een verschil kan maken. Met dit in het achterhoofd hebben Enrico Giuliani en Mary Frenzese, oprichters van Neuron Guard, een niet invasief apparaat ontwikkeld dat gemakkelijk te dragen is en het ergste beperkt of weet af te houden. Het is een nekkraag die direct op de plaats van het incident wordt aangebracht en de doorstroom van bloed in de nek vertraagt (en dus in het hoofd) dankzij een afgesteld koelsysteem. De temperatuursensoren kunnen de temperatuur regelen van de hersenen zonder ze te beschadigen en ze juist te beschermen. Daarbij komt er een kit met verdovingsmiddelen die ook ter plaatse kunnen worden toegediend en het werk van het reagerend medisch personeel makkelijker kan maken wanneer de patiënt eenmaal in het ziekenhuis is aangekomen.
In wezen is in de Neuron Guard het protocol geïntegreerd dat wordt uitgevoerd in geval van schedeltrauma met eenvoudige narcose en onderkoelingsbehandelingen die kunnen voorkomen dat er onherstelbare schade plaatsvindt.
Dit product is niet alleen bestemd voor gebruik in noodsituaties, maar kan ook zijn plek vinden in de operatiekamer of op de intensive care om direct de temperatuur van het lichaam en de hersenen te regelen. De Neuron Guard komt in 2018 op de markt.