Er is een onderwaterbrug ontworpen die de Noorse fjorden met elkaar zal verbinden
Er is 21 uur voor nodig om de weg af te leggen tussen de zuidelijke haven Kristiansand en Trondheim in het noordelijk deel van Noorwegen. De reis is per boot tussen stukken snelwegen, rotsen en over meren die, hoezeer het ook wonderen der natuur zijn, ongemakkelijke reisgenoten zijn. Met dank aan een Italiaanse ingenieur zal met een 25 miljard dollar kostend project de reistijd worden gehalveerd.
De hele constructie zou op dertig meter diepte komen te hangen
Er zal een tunnel worden gemaakt waarmee je die tocht in ongeveer tienenhalf uur af kunt leggen; een ongekend voordeel voor de inwoners van die streken of voor toeristen die er naartoe willen. Het idee zou eruit bestaan om halfdrijvende tunnels te maken, die allemaal hermetisch met elkaar verbonden zijn en onder water gepositioneerd zijn op een diepte van 30 meter zodat het niet rust op de bodem van het waterbekken.
Voor schepen zal het mogelijk zijn om zonder problemen te varen
In die gebieden daar zijn de wegen kwellend en krom door de fjiorden zijn, lange waterbanen die kilometers achter elkaar doorlopen in het binnenland. Veerponten zijn ontzettend langzaam en ben je het merendeel van de tijd kwijt aan het aan boord gaan en van boord gaan.
De tunnel zou dan deel gaan uitmaken van de snelweg E39 en dat zou een grote modernisering daarvan betekenen. Het project, mocht dat van start gaan, zou dan klaar zijn in 2035. Het hele complex zou dan duizend kilometer lang zijn en door 7 Noorse fjorden gaan.
Een project als dit zou een verandering voor het verkeer in dat gebied betekenen
Het lijkt er misschien op dat er met het project wordt geprobeerd om de tijden in te korten, maar als het eenmaal af is dan brengt het een enorm aantal van voordelen met zich mee, zonder daarbij dan rekening te houden met het feit dat er in Noorwegen al 35 onderwatertunnels zijn (geen enkele die zo lang is als deze natuurlijk). Op een diepte van dertig meter zou de tunnel niet blootstaan aan problemen die worden veroorzaakt door slecht weer, een omstandigheid waar je in die streken gewoon echt rekening mee moet houden. Bovendien zouden schepen (inclusief cruiseschepen) door die diepte gewoon zonder problemen kunt doorvaren.
De Italiaanse bouwkundige Arianna Minoretti zit achter het project
Arianna Minoretti (uit Como) is in 2013 leider van het project geworden en is door de Noorse regering aangesteld om te bestuderen wat er werkelijk haalbaar is van het project. Zij is met haar curriculum gekozen uit vele anderen en is verhuisd naar Noord-Europa.
Hieronder een driedimensionale weergave van de tunnel.