Geen plant maar een slak? Het enige dier ter wereld dat chlorofyl kan produceren
Kunnen opgaan in je omgeving is een belangrijk wapen in het dierenrijk dat kan worden gebruikt om mee aan te vallen of jezelf te verdedigen. Veel zeeslakken maken er gebruik van, de Elysia Chlorotica is er een van. Dit zeedier heeft vermommen zeer serieus genomen, want niet alleen neemt het de vorm van een blad aan, maar gedraagt zich net als een blad! Stel je voor dat hij gebruik kan maken van fotosynthese door middel van bladgroenkorrels (chlorofyl) en bladgroen aan te maken!
De slak maakt gebruik van fotosynthese op basis van chloroplasten om zich te voeden chlorofyl te produceren.
In een recentelijk onderzoek verzorgd door de Universiteit van Florida wordt er uitgelegd dat slakken de chloroplasten die in de algen zitten tot zich neemt, maar dat ze ook een aantal genen hebben zitten in het DNA waardoor ze dat bladgroen kunnen gebruiken. Daarmee is het 't tot nu toe het eerste dier ter wereld waarvan bekend is dat het zelf chlorofyl aan kan maken. De Elysia Chlorotica kan dus de zon benutten om levensenergie aan te maken met fotosynthese. Z'n voedingsbronnen zijn gevarieerd; een hybride dier als het ware.
Het benut de chloroplasten om levensenergie te halen uit de zon.
Karen N. Pelletreau et al. | Wikimedia
Al in 1970 hadden wetenschappers ontdekt dat de slak de chloroplasten kon opnemen van de Vaucheria Litorea, de alg waarmee het zich met name voedt en deze in het verteringssysteem kunnen vasthouden. In ieder geval was men er nog nooit achter hoe de chloroplasten zo lang in het spijsverteringsapparaat kon blijven van de Elysia Chlorotica.
Het onderzoek van de Uni in Florida laat echter zien dat er in de chromosomen van de slak genen zitten die de binnengekregen chloroplasten van de algen kunnen verwerken in het eigen DNA. Om het fotosynthetische proces op basis van chloroplasten op gang te brengen moet elke slak de algen eten, ook al heeft 'ie de genen al die dat verwerkingsmechanisme laten werken.
Door de chlorofylfotosynthese
EOL Learning and Education Group | Flickr
Als de slak nog heel jong is dan is hij bruin van kleur maar wordt groen gedurende zijn volwassen leven. Dit komt logischerwijs door de tijd die de slak nodig heeft om de chloroplasten te verwerken, waardoor hij de bladgroene kleur krijgt, ruim 10 maanden nadat hij ze heeft opgegeten.
Wie weet welke andere wonderen er nog te ontdekken zijn, het is nieuwsgierig afwachten wat er aan het licht zal komen!