Aan de basis van diabetes type 2 staat een eiwit: hierdoor kan de ziekte worden overgedragen net zoals bij de gekkekoeienziekte
Diabetes, zowel type 1 als 2 is nu een kwestie op globaal niveau want op de wereld zijn er een miljard mensen die lijden aan deze aandoening waar nog veel over moet worden ontdekt. Het komt zo veel voor dat wetenschappers er niet in slagen om het puur op te hangen aan genetische en externe factoren. In het grote plaatje mist er een puzzelstukje dat verklaart waarom mensen deze niet onbelangrijke aandoening blijven krijgen. Onderzoekers van de Universiteit in Texas hebben een hypothese naar voren geschoven die mogelijk nieuwe scenario's kan bieden.
De wetenschappers hebben de mogelijkheid onderzocht of diabetes type 2 kan worden overgedragen door middel van bloedtransfusie, transplantaties of kan worden doorgegeven voor de geboorte.
Het kan dus mogelijk besmet bloed zijn waarmee gezonde mensen in contact komen. Maar waardoor dan raken ze besmet? Naar het schijnt door een eiwit dat zich op een afwijkende manier gedraagt. Er moet wel direct bij worden gezegd dat de besmetting niet werkt zoals bij een griep. Er zijn namelijk andere voorwaarden waar eerst aan moet worden voldaan voordat je de ziekte ook echt daadwerkelijk krijgt.
Het viel de onderzoekers van de Universiteit in Texas op dat 90% van de patiënten die diabetes type 2 hebben een afwijkende ophoping van eiwitten hadden. De proteïnen waren misvormd wat betreft hun driedimensionale structuur. Wanneer dit het geval is dan kunnen de eiwitten niet doen wat ze moeten doen en dat veroorzaakt de ophoping ervan.
De wetenschappers, die geboeid waren doordat ze deze afwijking aantroffen in het eiwit zijn overgegaaan op dierproeven. Wat ze namelijk hebben gedaan is in wezen gezonde muizen met kleine hoeveelheden van het misvormde eiwit injecteren. In het begin ontstonden er ook ophopingen van dit eiwit, maar na enkele weken vertoonden de muizen symptomen die typerend zijn voor diabetes type 2.
De manier van verspreiding lijkt erg op de manier waarop we een aantal jaar geleden mee te maken hebben gekregen, namelijk de gekke koeienziekte. Ook in dit geval begint alles bij een afwijkend eiwit dat wordt doorgegeven aan gezonde personen.
"We hebben gezien hoe we de ziekte kunnen opwekken alleen maar dit aggregaat van eiwitten toe te dienen", aldus samengevat door Claudio Soto, de leider van het onderzoek.
Maar de universiteit vindt het belangrijk om mythes te ontkrachten en paniekzaaierij in de kiem te smoren: ondanks dat er de mogelijkheid bestaat, is diabetes type 2 nog lang niet te definiëren als een besmettelijke ziekte, al moet dat natuurlijk wel worden onderzocht.
Het onderzoek, dat is gepubliceerd in het The Journal of Experimental Medicine, opent de deur naar nieuwe scenario's. Er kan hierdoor beter onderzoek worden gedaan naar de mogelijke behandelingen en risicofactoren, buiten dat er natuurlijk nieuw onderzoek wordt gedaan naar deze nieuwe ontdekking.
Diabetes is een belangrijke kwestie, waaraan, ondanks de opmerkelijke resultaten, nog te weinig aan doet, want het aantal mensen op mondiaal niveeau die het hebben, dat zijn er teveel. Het is belangrijk dat we echt ontdekken wat de oorzaak van deze ziekte is.