Waarom luisteren kinderen in Japan naar hun ouders?

door Skip

21 Augustus 2017

Waarom luisteren kinderen in Japan naar hun ouders?

De Japanse cultuur verschilt enorm van de westerse en deze verschillen zijn om te beginnen geworteld in de opvoeding van kinderen. Het kunnen ontwikkelen van bepaalde vaardigheden is afhankelijk van hoe belangrijk ze zijn in een bepaalde cultuur, en daarom kan het gebeuren dat enkele eigenschappen belangrijker zijn in de ene cultuur dan in de andere. Het blijft een overduidelijk gegeven dat Japanse kinderen heel gehoorzaam zijn.

'Ik reken op je' opvoeden

'Ik reken op je' opvoeden

David Monniaux | Wikimedia

Een gedeelte van de Japanse manier van opvoeden is gebaseerd op de hechte band die moeder en kind aangaan vanaf de geboorte. Deze band zal worden versterkt gedurende de jeugd. Het zijn de ouders die taken en verantwoordelijkheden bepalen (aankleden, wassen, tafel dekken, etc.) al vanaf de jongste leeftijd tot aan de tienerjaren. Dat ouders hen taken geven draagt eraan bij dat de band steeds sterker word met hun kinderen omdat deze veel respect hebben voor hen.

De rol van Japanse moeders

De rol van Japanse moeders

pixabay.com

Het zijn juist de Japanse moeders die de opvoeding en de hobby's bepalen die kinderen zullen krijgen gedurende hun eigen ontwikkeling. De kinderen op hun beurt gehoorzamen keurig en laten zich leiden en adviseren. De rol van de moeder is heel complex omdat zij over grote beslissingen gaat in het leven van de kleine kinderen. Zij bepaalt niet alleen welke activiteiten zij zullen ontplooien maar ook wat zij zullen eten of waar zij mee zullen spelen. Oppassers worden niet graag gezien in de Japanse cultuur, het is dan ook zeer zelden dat daar gebruik van wordt gemaakt.

Het belang van empathie aanleren

Groepsharmonie is een basisconcept in de Japanse cultuur en daarom blijkt het van fundamenteel belang te zijn om de ander te begrijpen. Kinderen leren dat wat ze doen van invloed is op het gevoelsleven van anderen is dan ook heel belangriijk voor Japanse ouders.

De eigen waarden doorgeven aan kinderen

De eigen waarden doorgeven aan kinderen

mailer_diablo | Wikimedia

De Japanse cultuur wordt als heel streng gezien maar de afhankelijkheidsrelatie ontbindt zich gaandeweg en zijn jongeren gaandeweg in staat om hun eigen gedragsvorm uit te dragen. Deze vormen zijn geschoeid op de regels die in het gezin zijn doorgegeven aan de kinderen. Veel regels, weinig straf. In tegenstelling tot in het Westen wordt er niet zo vaak gestraft.

Gehoorzaamheid en samenwerken gaan gelijk op

Kinderen maken deel uit van kleine groepen (op school, sportvereniging of op cultureel vlak) waarbinnen samenwerken en harmonie belangrijk is. De sociale druk in deze groep heeft een regulerende werking waardoor ze leren zich gepast te gedragen en de regels te gehoorzamen; hiermee kunnen ze de doelen behalen.