Kinderen die laat naar bed gaan hebben meer last van stoornissen volgens een psychiater
Kinderen vroeg in bed krijgen wordt een steeds moeilijkere uitdaging. In warmere landen vinden ze dat niet eens nodig en proberen hen niet eens in pyjama te krijgen als het nog geen 23.00 uur is geweest. Iets slechters dan dit kan je niet doen.
Kinderpsychiater José Ferreira Belisario zegt dat deze slechte gewoonte een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. Zij zullen dan zeer waarschijnlijk groot worden met concentratiestoornissen, angstigheid en andere soorten problemen.
Door laat te gaan slapen hebben groeihormonen minder de tijd om hun werk te doen
Volgens Ferreira Belisario moet het hele gezin meewerken om deze gewoonte te veranderen omdat kinderen denken dat wanneer ze buiten nog geluiden en bewegingen horen of lichten zien branden, dat het dan nog het moment is op te kunnen spelen: "Grote mensen doen het, waarom ik dan niet?". Een tip zou kunnen zijn om kinderen een verhaaltje voor te lezen voordat ze gaan slapen. Zo wennen ze eraan dat wanneer een van de ouders hun kinderen een verhaaltje voorlezen dat het tijd is om te gaan slapen. Liggen ze eenmaal in bed dan moeten ouders wel hun best doen om niet veel herrie te maken.
Het is niet alleen een kwestie van goede gewoonten benadrukt de psychiater, want groeihormonen beginnen hun werk te doen in de vierde slaapfase. Als kinderen dus heel laat naar bed gaan dan heeft het hormoon minder de tijd om te werken. Dit gebrek schept kansen op het ontwikkelen van enkele problemen zoals aandachtsstoornissen of andere aandoeningen die te maken hebben met leren. Dergelijke kwesties zijn erg belangrijk, daarom is het een goed idee ouders verantwoording te laten nemen, van hen hangt de toekomst van hun eigen kind grotendeels af. Als het niet lukt om vroeg naar bed te gaan of je wilt het niet, doe het dan zo dat je kinderen denken dat je het wel doet, dan zullen zij ook slapen.