Het ideaal van de mens is niet altijd hetzelfde geweest: het heeft van 1870 tot heden veel veranderingen ondergaan
Ieder heeft vast zo zijn eigen voorkeur, maar we moeten wel erkennen dat deze wel vaak overeenkomen met de 'massa' omdat we in de val lopen van wat in de mode is en dit gebeurt met alles: het type schoen, het soort man of vrouw. Om dat vandaag aan jouw te laten zien hebben we hier deze afbeeldingen voor je die lichamen van mannen laten zien die vrouwen door de tijden heen graag hebben mogen zien. Als je al zo groot bent dat je al deze tijden hebt meegemaakt dan zal je ook wel zien dat je steeds een andere fysieke lichaamsbouw bewonderde al naargelang wat er op dat moment in de mode was!
via lammily.com
Er zijn verschillende soorten mannelijke lichamen en voor elk is er een tijd geweest waar deze meer werden gewaardeerd, ook die waar je niet zo gauw aan zou denken.
1870 - De man met een buikje
Tegenwoordig is zwaarlijvigheid een synoniem voor een verkeerd aangeleerd voedingspatroon, een gebrek aan zelfbeheersing en iemand die veel zittend zijn tijd doorbrengt. Vroeger was het buikje en de kilootjes extra een teken van economische welvaart waardoor mensen veel konden eten.
Aan het einde van de 19e eeuw ambieerden mannen geen afgetraind lichaam en maakte men zich ook niet druk om een paar kilootjes meer.
1930 - De mesomorfe man
De mannelijke lichaamstypen worden vaak onderverdeeld in drie groepen: het endomorfe lichaam (smalle schouders. brede heupen en meer lichaamsvet) het mesomorfe (ontwikkelde spieren, volwassen uiterlijk, rechte houding) en tenslotte het ectomorfe lichaam (jong uiterlijk, weinig spieren, mager, lang) Begin 20ste eeuw was de mesomorfe man in de mode.
Voor de duidelijkheid: we bedoelen het type lichaam zoals dat van Clark Gable
... of John Wayne
Mannen moesten mooi gespierd zijn, niet te mager en er sterk uitzien. Op de foto poseety Charles Atlas voor de 'meest perfect gevormde man ter wereld'
1960 - De magere en slanke rocker
In de jaren 60 waren de schoonheidsstandaarden van enkele jaren daarvoor niet zo belangrijk meer. Nu was de ideale man mager, dat deed denken aan het milieu waar mensen dus weing sliepen en nog minder aten, typerend voor de eerste rockbands. Meer dan dat ze spieren kweekten in de sportschool, staken deze mannen tijd in hun haar en kleding.
Mick Jagger
John Lennon
1980 - De gespierde man
Net als in de jaren dertig moest de man met het perfecte lichaam een goede spierspanning hebben, maar ook gespierd zijn. Nadat jonge mensen klaar waren met de politieke en maatschappelijke protesten van de jaren ervoor richtten ze zich op hun lichaam en het oefenen ervan.
Arnold Schwarzenegger
Sylvester Stallone
1990 tot en met nu - De doorsnee man
We kunnen deze man wel definiëren als het mannetje 'ertussenin' omdat dit ideaal niet te gespierd is maar ook niet te mager hoeft te zijn. Hij heeft duidelijke buikspieren, brede schouders en ontwikkelde rugspieren, maar dat allemaal zonder de oorspronkelijke lichaamsbouw te vervormen.