Zo kom je erachter wie jouw smartphone in de gaten houdt

door Skip

14 Oktober 2017

Zo kom je erachter wie jouw smartphone in de gaten houdt

Veiligheid en privacy zouden altijd prioriteit moeten hebben. Jammer genoeg is het echter zo dat we met de technologische middelen waar we vandaag over beschikken, informatie weggeven, of we dat nou willen of niet en mogelijk tegen ons kan worden gebruikt. Er kunnen hoe dan ook beveiligingen worden ingesteld op smartphones om de telefoontjes, berichtjes en eventuele opgeslagen wachtwoorden veilig te houden. Hieronder vind je een reeks universele codes waarmee je toegang hebt tot geavanceerde beveiligingsinstellingen. Wees er zeker van dat je ze allemaal kent!

Status van doorschakelfunctie opvragen

Status van doorschakelfunctie opvragen

Door deze code in te toetsen en op bellen te drukken zal je te weten komen of je berichtjes, belletjes of faxen worden doorgeleid naar een ander apparaat. Doorschakelen kan worden geactiveerd om gesprekken of berichtjes 'om te leiden' naar een ander toestel. Het is handig voor het scheiden van telefoontjes van je werk en die van jezelf, maar het kan ook worden geactiveerd door mensen met kwade bedoelingen die informatie willen bemachtigen over iemand. Daarom zouden we er goed aan doen om onze mobiel aan een vreemde uit te lenen omdat diegene alles kan doorschakelen naar de eigen telefoon.

Gekozen nummer voor doorschakelen opvragen

Gekozen nummer voor doorschakelen opvragen

Door deze code in te toetsen, net alsof je iemand zou willen bellen, kom je te weten welk nummer er is gekozen voor doorschakeling. Mogelijk kan het nummer in beeld verschijnen van de voicemail van je telecomaanbieder, maar als je het nummer niet herkent dan is het een goed idee om de doorschakelfunctie uit te zetten en de eigenaar van dat telefoonnummer te achterhalen.

Doorschakelen uitzetten

Doorschakelen uitzetten

Dit is de universele code om elke vorm van doorschakelen (gesprekken of berichtjes) uit te zetten. Deze code is handig wanneer je naar het buitenland moet vertrekken. Door deze code in te toetsen voorkom je dat jouw telecomaanbieder kosten in rekening brengt voor de gesprekken die worden doorgeschakeld naar het landelijke voicemailnummer.

IMEI-nummer

IMEI-nummer

De IMEI-code is het nummer dat een mobiele telefoon uniek maakt. Je kunt hem altijd vinden op het doosje van de telefoon, maar je kan deze code op elk moment opvragen door deze code in te voeren op je telefoon. De IMEI-code is nodig voor het op afstand kunnen blokkeren (nadat je aangifte hebt gedaan) van je telefoon in het geval dat deze wordt gestolen of dat je hem kwijtraakt. In enkele gevallen kan het ook handig zijn bij het opsporen van het apparaat.

Antivirussoftware

Antivirussoftware

pexels.com

Als je een Android-smartphone gebruikt dan zou je zo nu en dan moeten controleren of er geen virussen op je toestel staan. Place Raider is een van de ingrijpendere virussen die er zijn, en is ontwikkeld door een aantal Amerikaanse hackers die wilden aantonen hoe makkelijk het is om gegevens van smartphones te halen. Het virus activeert de camera van de telefoon en maakt foto's van de omgeving waar je bent, maakt een 3D-model van het dichtstbijzijnde gebouw en gebruikt de internetverbinding om wachtwoorden en andere informatie door te sturen. Om dit allemaal te voorkomen zou je een goed antivirusapp moeten installeren.

Hoe kunnen inlichtingendiensten mijn telefoon vinden?

Hoe kunnen inlichtingendiensten mijn telefoon vinden?

pexels.com

  • Inlichtingendiensten uit alle landen baseren zich inmiddels op het verkeer tussen mobieltjes om informatie te bemachtigen. Ze werken daarvoor samen met telecomaanbieders bij wie ze alle benodigde informatie kunnen opvragen, natuurlijk op bevel van een rechter.
  • Als je wordt afgetapt dan zal je dat nauwelijks merken, want als je vreemde geluidjes hoort tijdens telefoongesprekken of wanneer de smartphone snel leeg is, te warm wordt of zonder reden opnieuw opstart... dan is dat gewoon een teken dat de tijd gekomen is om hem te laten repareren!
  • Verwacht niet dat iemand jou belt en je gaat vragen naar gevoelige en afgeschermde informatie, het is veel makkelijker voor diegene om andere middelen in te schakelen om die te achterhalen.
  • Gebruik uitsluitend betrouwbare applicaties om berichtjes mee te sturen of om mee te bellen zoals Whatsapp, Telegram, Messenger of Wickr bijvoorbeeld.
  • Probeer altijd zo min mogelijk te laten weten over je privéleven: via de dingen die op de socials worden gezet kom je makkelijk alles van iedereen te weten.
  • Installeer nooit iets dat je niet kent, controleer regelmatig de apps die je hebt geïnstalleerd, sommigen kunnen zichzelf installeren zonder dat jij het weet.