De Internetsnelheid gaat de 160 terabits halen per seconde en dat allemaal dankzij een onderzeekabel

door Skip

25 November 2017

De Internetsnelheid gaat de 160 terabits halen per seconde en dat allemaal dankzij een onderzeekabel

Als we je zouden zeggen dat een kabel van 6,600 km lang is gemaakt door Microsoft en Facebook dan zou je daar waarschijnlijk niet van opkijken. Maar als we hier nou eens aan zouden toevoegen dat deze kabel onderwater ligt, nou dan krijgen we misschien wat meer reacties terug.

En ja, de twee technologiegiganten hebben de laatste hand gelegd aan een nuttige onderzeekabel waarmee data beter kan doorstromen van Amerika naar Europa. 

via radioondadigital.com

De Internetsnelheid gaat de 160 terabits halen per seconde en dat allemaal dankzij een onderzeekabel - 1

160 terabits per seconde zal de ongelofelijke snelheid zijn waarmee gegevens worden verstuurd tussen de twee continenten als Marea (Spaans voor tij), de mega lange kabel actief zal zijn. Microsoft en Facebook hebben besloten om zelf deze indrukwekkende kabel neer te leggen zodat zij de capaciteiten ervan ten volle kunnen benutten zonder dat zij de kabel hoeven te huren van telecombedrijven.

Momenteel zijn de kosten nog niet bekendgemaakt, maar we kunnen wel met zekerheid zeggen dat alleen al een kabel neerleggen op de zeebodem ongeveer tussen de 75 en 380 miljoen euro kost, zonder het jaarlijkse onderhoud mee te rekenen dat op 7,7 miljoen neerkomt. 

De Internetsnelheid gaat de 160 terabits halen per seconde en dat allemaal dankzij een onderzeekabel - 2

We gaan meer op details in van de klus en dan zien we dat Marea bestaat uit 16 glasvezelkabels die in een koperen buis zitten en beschermd worden door een waterdichte mantel die op geen enkele manier kapot kan of aangetast kan worden door zeewater.

De kabel begint in Sopelana in Spanje en eindigt in Virginia Beach in de V.S. dat zo'n 6,600 km van elkaar verwijderd ligt.

De Internetsnelheid gaat de 160 terabits halen per seconde en dat allemaal dankzij een onderzeekabel - 3

Telecomsatellieten en overbruggende radio's zijn prima middelen, maar de kabels die op de bodems liggen van de oceanen blijven tegenwoordig een fundamenteel onderdeel in de doorstroom van gegevens en telefonische communicatie. Sterker nog, dankzij deze kabels kunnen we tot in de terabits per seconde bereiken, waar dat met de satellietverbindingen ophoudt bij 1,000 megabit en vertraagde responstijden hebben waardoor de efficiëntie van informatie versturen vermindert.

En nu komen naast de eerste kabels die in 1988 gelegd zijn de kabel Marea bij, die voor een enorme vooruitgang op gebied van communicatie zorgt.

Op de officiële site van het project kan je de kaart bekijken met alle kabels erop die op de bodem liggen. Verbluffend!