De wraak van de vergeetachtige: dingen vergeten kan je slimmer maken, suggereert een studie
Soms gebeurt het wel eens dat we de doodgewoonste dingen vergeten en ook de belangrijkste dingen die we moeten onthouden. Boodschappen gaan doen en een van de sleutelingrediënten vergeten waar we het pas nog over hadden een paar uur geleden, of dat je staat te kletsen met je vrienden en dat je dan dat ene boek wilt citeren van die ene schrijver, en dat dan zijn naam of de naam van het boek je niet te binnen schiet.
Het voelt dus alsof we even een herstellende behandeling moeten ondergaan, want zo gaat het niet langer, we moeten namelijk (bijna) alles onthouden. Maar we hoeven ons echter helemaal geen zorgen te maken want volgens een onderzoek dat is gedaan door twee onderzoekers van de Universiteit Toronto wordt het duidelijk hoe belangrijk het is om te vergeten...
via sciencealert.com
Paul Frankland en Blake Richards, onderzoekers van de Universiteit van Toronto, Canada, voerden een onderzoek uit volgens welke dingen vergeten een symptoom is van een goede hersenfunctie, en de geest zou helpen beter te presteren.
"Het is van het grootste belang dat hersenen in staat zijn om een keuze te maken uit de informatie die het opneemt en dat het ook niet-belangrijke details weg kan laten en zich meer te focussen op het totaalplaatje, allemaal omdat er zo kordatere beslissingen kunnen worden genomen." Dit zei Blake Edwards die het feit ontkracht dat mensen die zich meer kunnen herinneren ook intelligenter zijn, en bevestigt hiermee bijna het tegenovergestelde.
Het uitsluiten van informatie die er niet zo toe doet stelt je dus in staat om de alaytische vermogens uit te breiden door de aandacht te richten op de dingen die er toe doen en te voorkomen dat de hersenen voor niets kraken.
De onderzoekers hebben dit onderzoek verder uitgebreid nadat ze verschillende jaren geheugenverlies en hersenactiviteit hebben onderzocht. Hier waren zowel mensen als dieren bij betrokken.
De conclusie? "Als je iemand die wel eens details vergeet dan kan dit een teken zijn dat je geheugen in goede staat verkeerd en precies doet wat het zou moeten doen", benadrukt Richards.