5 oefeningen waarmee je kan testen hoe oud je lichaam is

door Skip

20 December 2017

5 oefeningen waarmee je kan testen hoe oud je lichaam is

Als we terug konden keren naar de tijd toen we kinderen waren dan zouden we waarschijnlijk allemaal een ding veranderen. We zouden meer sporten dan dat we hebben gedaan. Omdat mensen die juist het geluk hebben gehad te gymnastieken toen ze klein waren, hebben op oudere leeftijd een ongelooflijke rekbaarheid waardoor er, naast andere dingen, minder problemen met de gezondheid zijn. Geef je hoe dan ook niet gewonnen, want het is nooit te laat om te beginnen met het verbeteren van de conditie van je lichaam. Dit zijn de 5 oefeningen waarmee je goede resultaten zal boeken in korte tijd en met welke je kunt meten hoe flexibel je bent. 

Flexibiliteit van je schouders

Flexibiliteit van je schouders

pixabay.com

Je schoudergewrichten zijn een van de eerste gewrichten die last gaan krijgen van een zittende levensstijl, misschien van een baan op kantoor: als je achter de pc zit beweeg je zelden je schouders, die mettertijd 'roestig' gaan worden. Hier een oefening om de flexibiliteit te meten van je schoudergewrichten.

Breng je handen en armen achter je rug en probeer je handen tegen elkaar aan te drukken:

  • Als het je makkelijk lukt, complimenten! Je schouders zijn nog in prima vorm, ga door met oefenen.
  • Als het lukt om alleen maar een deel van je handen tegen elkaar te krijgen dan heb je wat meer oefening nodig.
  • Als het je daarentegen moeilijk viel om úberhaupt je handen achter je rug te krijgen moet je beginnen met serieus te oefenen om het 'bevriezingsproces' van je schouders te stoppen.

Flexibiliteit van je rug

Flexibiliteit van je rug

Zet je voeten naast elkaar en buig voorover totdat je je tenen met je vingers raakt, zonder je knieën te buigen.

Als je zonder problemen je handpalmen op de grond krijgt en ook voorbij je voeten dan ben je in prima vorm. Blijf trainen.

  • Als je met je vingertoppen je tenen kunt aanraken dan bevindt je je op een goed punt. Blijf doorgaan met trainen.
  • Als je met je handen echter halverwege je benen komt dan is sporten nodig om de conditie van je ruggengraat te verbeteren, die op dit moment echt weinig flexibel is.

Flexibiliteit van je nek en rug

Flexibiliteit van je nek en rug

lululemon athletica/Wikimedia

Deze houding kan heel moeilijk zijn, maar als het je lukt dan betekent dit dat je nek- en schouderspieren in goede conditie houdt.

Let op: maak geen snelle bewegingen en stop als je pijn voelt

  • Als het je niet lukt om je hielen aan te raken met je handen, ga dan niet verder: keer weer terug naar de beginpositie door je rug te rechten en gebruik daar eventueel je handen bij.
  • Als je in deze houding zonder problemen kan gaan zitten dan ben je in uitstekende vorm! Gefeliciteerd!

Flexibiliteit van de kuiten

Flexibiliteit van de kuiten

pixabay.com

Het doel van deze houding is om je knie te raken met je hoofd:

Als het je lukt en je zo een paar minuten kunt blijven zitten dan is je lenigheid vergelijkbaar met een tiener, gefeliciteerd!

  • Als het niet lukt om je knie aan te raken, of ook niet je voet met je handen dan moet je je hamstrings trainen om de juiste beweeglijkheid weer terug te krijgen.

Flexibiliteit van de knieën

Flexibiliteit van de knieën

maxpixel.freegreatpicture.com

Probeer deze oefening te doen zonder je knieën te buigen: begin in de houding zoals op de foto links, 'loop met je handen' richting je voeten totdat je bent aangekomen in de positie op de rechterfoto. Houd je hoofd laag en kijk naar je buik terwijl je je armen en benen gestrekt houdt.

  • Wanneer je jong bent dan is deze oefening heel makkelijk.
  • Na je dertigste is het gauw moeilijk om je benen gestrekt te houden
  • Na je vijftigste houdt het op bij de beginpositie en kun je niet verder.

Probeer, afhankelijk van je leeftijd, jezelf te trainen op de meest gepaste manier om er zeker van te zijn dat je knieën de juiste beweeglijkheid blijven hebben.