10 krachtige psychologische trucs waarmee je precies krijgt wat je wilt

Janine image
door Janine

23 December 2017

10 krachtige psychologische trucs waarmee je precies krijgt wat je wilt

Heb je weleens iemand meegemaakt die heel zeker van zichzelf was? Dit soort mensen zijn vaak ook charismatisch en weten mensen mee te slepen, omdat ze hun sterke en zwakke punten goed kennen en erin slagen om de eerste te accentueren en de tweede te maskeren. Op deze manier weten ze altijd te overtuigen en bereiken vaak dat wat ze willen: in sommige gevallen is het aangeboren, maar er zijn ook trucjes die je, door constante training, jezelf eigen kunt maken en daarom aantrekkelijk kunt zijn, ook al ben je het van nature niet.

1. Sensationalist weten te zijn en met urgentie communiceren.

1. Sensationalist weten te zijn en met urgentie communiceren.

pixabay.com

Een manier om iemand te overtuigen precies te doen wat we willen, is sensationalist te zijn en een staat van urgentie te creëren.

Het is dezelfde tactiek die bijvoorbeeld door receptionisten in hotels wordt gebruikt wanneer ze zeggen: "Het is de laatst beschikbare kamer", of "De aanbieding is alleen vandaag nog geldig": ze creëren in degenen die luisteren naar die staat van urgentie een gevoel die hen ertoe dwingt om onmiddellijk een beslissing te nemen, waardoor precies gebeurt wat ze wilden. In 90% van de gevallen is het slechts een truc.

Dus wees voortaan ook sensationalist, door een situatie belangrijker te maken dan hij is, en creëer een staat van angst en haast om te krijgen wat je wilt.

2. Meningen met feiten verwarren.

2. Meningen met feiten verwarren.

pexels.com

Het doel van elke manipulator is die van het 'slachtoffer' in een illusie onder te dompelen wat hem ertoe brengt dezelfde conclusies te trekken als de manipulator zelf.

Bijvoorbeeld wanneer een werkgever een werknemer moet ontslaan doet hij dit door eerst zijn tekortkomingen op te noemen, zijn fouten en zijn slechte gedrag: het ontslag wordt zodoende als een natuurlijk gevolg gezien.

Een manier om aan dit soort manipulatie te ontkomen, is altijd een kritische houding ten opzichte van je werkgever te hebben, om te weten of de kritiek objectief of alleen een standpunt is.

3. Over stereotypen weten te praten.

3. Over stereotypen weten te praten.

Obra Shalom Campo Grande/Flickr

Stereotypen werken subtiel op ons geweten terwijl ze op een onbewuste manier op ons leven worden geprojecteerd. We hebben allemaal een model voor elke sutuatie voor ogen, en wanneer we zien dat iemand het nog perfecter kan, proberen we het te imiteren.

Het in beeld brengen van stereotypen is een manier om de wensen van anderen af te leiden.

4. Een niet-banale woordenschat gebruiken.

4. Een niet-banale woordenschat gebruiken.

pixabay.com

We zijn geneigd om te denken dat mensen die moeilijke en verfijnde woorden gebruiken, intelligent zijn.

Uitgaande van dit feit is het gemakkelijk te begrijpen hoe belangrijk het is om te weten hoe je met bepaalde woorden moet dialogeren wanneer je een hiërarchie wilt vaststellen: degenen die naar je luisteren, zullen zich onmiddellijk in een inferioriteit bevinden en zullen jou waarschijnlijk belangrijke beslissingen laten nemen en zullen het met jouw mening eens zijn.

5. Eerder gemaakte afspraken terughalen.

5. Eerder gemaakte afspraken terughalen.

pexels.com

Moet je iemand in iets geks meeslepen en je weet dat het moeilijk zal zijn om hem te overtuigen? Probeer het over oude beloften te hebben en zeg "Maar je had het me beloofd...", "Je zou het doen", "Ik dacht dat ik op jou kon rekenen...".Mensen voelen zich verplicht consequent te zijn en waarschijnlijk zal jouw 'slachtoffer' jouw voorstel accepteren. 

Het is belangrijk een manipulatieve techniek te onderscheiden: onthoud dat je altijd de mogelijkheid hebt om ja of nee te zeggen, en je hoeft je niet schuldig te voelen als je in strijd bent met een belofte.

6. Niet-productieve argumenten kiezen.

6. Niet-productieve argumenten kiezen.

pixabay.com

Volgens onderzoek verhoogt het gebruik van het woord 'want' in discussies de kans om gelijk te hebben. Heb je weleens nagedacht over de improductiviteit van de zin "Ik weet het beter want ik ben je moeder!"? Het is geen logische verklaring, maar met het gebruik van het woord 'want' neemt de kans toe.

Als je merkt dat iemand gelijk probeert te krijgen met dit soort techniek, laat je dan niet overrompelen door de schijnbare logische uitleg.

7. Methode van fragmentatie.

7. Methode van fragmentatie.

Mainstream/Flickr

Om bevriend met iemand te worden, of het nu op je werk of bij je schoonmoeder is, het is belangrijk een goede indruk te maken. Hoe doe je dat? De truc van manipulators is om de uiteindelijke indruk te fragmenteren in vele kleine acties, elk positief overwogen door het 'slachtoffer'.

Om te laten zien hoe effectief dit is, kunnen we het voorbeeld omdraaien, oftewel aantonen hoeveel een feit weegt, zonder elk motief, op het eindoordeel: als de kapper een stuk van je haar korter knipt omdat je je hoofd niet stil hield, verlaat je de winkel met een slechte indruk van de kapper en de activiteit in het algemeen.

8. Een gunst vragen.

8. Een gunst vragen.

pexels.com

Moet je om een gunst vragen en je wilt niet dat de persoon aan wie je het vraagt het weigert?

Een zeer effectieve techniek is om eerst om een veel grotere gunst te vragen dan degene die je wilt krijgen en die deze persoon waarschijnlijk zal weigeren. Na deze weigering kun je om je echte verzoek vragen, zodat het 'slachtoffer' zich bijna verplicht voelt om te accepteren omdat het veel minder belangrijk was dan de eerste gunst.

9. Geloven niet denken.

9. Geloven niet denken.

Het inbrengen van persoonlijke meningen in een gesprek is erg belangrijk om de spreker een soort alter-ego van degene die ernaar luistert te laten worden.

Het vermogen van een goede spreker is juist om het vermogen te elimineren om logische gedachten te vormen in het slachtoffer, zodat deze laatste de gedachten van de spreker 'in zich opneemt'. Het resultaat is dat het slachtoffer de gemaakte keuzes als zijn eigen beschouwt, maar in werkelijkheid zijn ze opgelegd door de manipulator. Om een gesprek effectief te maken, is het noodzakelijk om termen zonder nuances te gebruiken, duidelijk en die naar één richting leiden: bijvoorbeeld, je moet nooit zeggen "ik denk dat..." maar "ik geloof dat!.

 

10. Steeds herhalen.

10. Steeds herhalen.

pixabay.com

Een tactiek van de manipulator is het vaak herhalen van een actie of een idee zodat het slachtoffer uiteindelijk overtuigd raakt.