6 valse historische mythen waarvan we nog steeds geloven dat ze waar zijn
De Geschiedenis bestuderen betekent interessante feiten leren kennen, details en nuttige lessen ook voor nu: maar de Geschiedenis is ook rijk aan leugens, misverstanden en clichés die hebben meegeholpen om valse mythen te creëren die eeuwenlang hebben geduurd, of waarvan nu nog steeds wordt aangenomen dat ze waar zijn. Degenen die je hieronder ziet, zijn slechts enkele van de mythen die historici hebben ontmaskerd, en die aantonen dat we meestal te vaak dingen voor echt aannemen!
Het was niet Napoleon die de neus van de Sfinx van Gizeh brak.
De Egyptische Sfinx van Gizeh is bekend vanwege de verminkte neus: de Geschiedenis vertelt dat het in 1798 beschadigd werd, in een veldslag waarbij het leger van Napoleon tegenover die van de turken stond. Echter, de tekeningen van een Deense reiziger, Frederic Nordens, uitgevoerd in 1737, laten zien dat de neus van de sfinx al verminkt was.
Christopher Colombus was niet de eerste Europeaan die het Amerikaanse continent bereikte.
Metropolitan Museum of Art, online collection/Wikimedia
Van geschiedenislessen weten we dat het Christopher Columbus was die Amerika in 1492 ontdekte. Om precies te zijn, waren het de Vikingen die aan het einde van de tiende eeuw voor de eerste keer in de 'Nieuwe Wereld' aan land kwamen.
De monolieten van Stonehenge zijn in de loop van de tijd verschillende keren gewijzigd.
Stonehenge blijft één van de meest mysterieuze plekken ter wereld, maar weinigen weten dat de stenen vanaf 1900 een invasieve restauratie hebben ondergaan: de monolieten werden van de grond getild, verticaal geplaatst, verplaatst en herschikt. Sommige elementen zijn tijdens de onhandige bewegingen gebroken.
Er is nog veel onduidelijkheid rond deze stenen, maar we moeten ons bewust zijn van het feit dat de 'magische' conformatie van de monolieten misschien niet het resultaat is van een mysterieuze Wetenschap uit het verleden, maar van een arbeider die goed met een kraan om wist te gaan.
Foto: Pixabay
De Vikingen droegen geen gehoornde helmen.
We zijn gewend de Vikingen met een gehoornde helm te zien, maar studies wezen uit dat deze hoofddeksels in werkelijkheid werden gebruikt voor de doden, voor ze begraven werden. Bovendien waren het niet de Vikingen die ze uitgevonden hadden: al in de bronstijd werden ze gebruikt.
Van Gogh sneed zijn oor niet uit liefde af.
themagazineantiques.com/Wikimedia
Wat betreft het incident dat de beroemde schilder trof, gaat het gerucht dat Van Gogh zijn rechterlelletje afsneed als teken van liefde voor een vrouw. De werkelijkheid is anders: Van Gogh had ruzie met zijn vriend en collega Paul Gauguin, waarbij hij deze met een scheermes verwondde. Uit wroeging heeft hij die nacht zijn oorlel afgesneden om zich te verontschuldigen.
Foto: Wikipaintings.org/Wikimedia
Cleopatra was niet Egyptisch.
Studies hebben aangetoond dat Cleopatra niet Egyptisch was, maar Grieks: haar familie stamt rechtstreeks af van Ptolemaeus, één van de generaals van Alexander de Grote, die koning van Egypte werd.