De ongewone fratsen van 10 van de grootste denkers uit de geschiedenis
Over het algemeen hebben we de neiging om genieën te zien als mensen met bizar en vaak extravagant gedrag. Naast het bezitten van een enorm intellectueel potentieel , hebben de geleerden van de geschiedenis inderdaad aangetoond dat ze ongewone en soms zelfs overdreven gewoonten hebben (denk aan Balzac, die elke dag ongeveer 50 kopjes koffie dronk!). Dit artikel gaat over de singuliere fratsen van 10 geweldige genieën uit de geschiedenis, als bewijs van het feit dat een grote denker vaak wordt gekoppeld aan vreemde fixaties.
1. De polyfasische slaap van Leonardo.
http://www.drawingsofleonardo.org/ Wikimedia
Beschouwd als het italiaanse genie bij uitstek, wisselde Leonardo 4 uur waken met 20 minuten slapen. Door dit mechanisme (polyfasische slaap) kon Leonardo gedurende de dag 2 uur "tactische" slaap opbouwen en maar liefst 22 uur wakker blijven!
2. Einstein tegen kappers en sokken.
Albert Einstein, de excentrieke genie uit de twintigste eeuw, had verschillende fixaties: twee in het bijzonder - het haar laten groeien en geen sokken dragen - leken te volharden vanwege een diepe ergernis die het genie van de natuurkunde had tegenover kappers en sokken (beiden, volgens hem, nutteloos en onnodig).
3. Pythagoras en de weigering van peulvruchten.
Eminente filosoof en wiskundige van de oudheid, leek Pythagoras van Samos peulvruchten te haten. Zijn haat tegenover deze voedingsmiddelen was zo sterk, dat hij zijn leerlingen verbood om ze te eten en aan te raken!
4. De hyperactiviteit van Nietzsche.
Royal Opera House Covent Garden/Flickr
Filosoof van de eeuwige wederkeer, hield Friedrich Nietzsche ervan om staand te lezen en schrijven; voor hem was het zitten een symptoom van zwakte en vermoeidheid, reden waarom hij alleen zat om uit te rusten en verweet wie er zat om andere redenen.
5. Balzac en zijn 50 dagelijkse kopjes koffie.
De franse schrijver Honoré de Balzac, auteur van het literaire en sociologische werk La Comédie Humaine, werd getroffen door acute hoofdpijn. Dit kwam waarschijnlijk door zijn vreemde gewoonte om vijftig koppen koffie per dag te drinken (een overmatige dosis, die zelfs tot de dood kan leiden!).
6. Tesla en de opladende energie in de hersenen.
De geniale fysicus en elektrotechnicus Nikola Tesla, behalve dat hij slechts twee uur per dag sliep, had een vreemd gebruik voordat hij naar bed ging: Tesla strekte minstens honderd keer zijn tenen zodat hij (volgens hem) op deze manier de cellen van zijn hersenen ertoe kon brengen om energie op te laden.
7. Dickens en zijn obsessief-compulsieve stoornis.
De pilaar van de Angelsaksische literatuur Charles Dickens verrichtte enkele rituelen volgens de typische symptomen van de obsessief-compulsieve stoornis: hij kamde zijn haren op een manische manier, hij herformuleerde zijn zinnen tot uitputting tijdens de dictaten en zorgde ervoor dat hij in zijn studio nooit zonder papier, bloemen, een mes, een bronzen beeld met twee "krijgerspadden" en een gouden sierblad zat.
8. Het "willekeurige" schrift van Agatha Christie.
De beroemde detective schrijfster Agatha Christie (in tegenstelling tot wat haar romans deden denken) schreef altijd naar haar humeur, zonder veel aandacht te schenken aan het plot - waar ze later pas over nadacht. Ook de plek van schrijven werd aan haar humeur aangepast: Christie schreef vaak in de keuken of buiten, maar nooit achter een bureau!
9. De unieke compositietechniek van Beethoven
Onbetwiste genie van de muziek, had Ludwig Van Beethoven tijdens de compositie van zijn werken een absoluut buitensporig gedrag: de componist schreef vaak in zijn ondergoed of terwijl hij zich waste, en soms goot hij wat water over zich heen (waarschijnlijk om zijn ideeën op te frissen!).
10. De alles controlerende gekte van Austen.
De wereldberoemde schrijfster Jane Austen was bekend, behalve haar boeken, om haar controlerende fixaties: Austen was zo geobsedeerd door haar romans, dat niemand ook maar bij haar in de buurt mocht komen terwijl ze schreef. Pas op het moment van publicatie mochten haar geschriften weer benaderd worden door anderen.