9 bijzonderheden over vrouwen in de oudheid die niet in de geschiedenisboeken staan
Emancipatie van vrouwen is iets recents, rekening houdend met de millennia geschiedenis die we achter ons hebben en die nog lang niet voltooid is, hoewel velen het tegenovergestelde beweren. Er zijn veel vrouwen geweest die beslissende rollen hebben gehad, maar het is de mondiale cultuur die altijd heeft overwogen dat de laatste inferieur en van marginaal belang is: deze mentaliteit, is helaas nog steeds aanwezig, ook al zijn veel onlogische dogma's ondermijnd.
Deze 9 historische bijzonderheden laten je enkele details weten over vrouwen die je je niet had voorgesteld.
In China zou een vrouw door haar man in de steek gelaten kunnen worden als ze te veel praatte.
Zoals in veel andere landen, had ook in China de vrouw heel weinig rechten en werd beschouwd als eigendom van haar vader of haar echtgenoot, afhankelijk van of ze getrouwd was of niet.
Vaak leerde de vrouw haar man op de dag van de bruiloft kennen en uiteraard was dat niet haar keuze. De man had veel redenen om een vrouw in de steek te laten: als ze niet vruchtbaar was, als ze leed aan een besmettelijke ziekte en zelfs als ze spraakzaam was.
In het oude Rome beoefenden vrouwen het spel van Aliossi.
Het is een spel dat je nu vrijwel niet meer ziet, maar dat in het oude Rome, evenals in het oude Griekenland, veel werd gespeeld, vooral door vrouwen. Je kon op verschillende manieren spelen, bijna iedereen gooide de astragals, kleine botten van de gefokte dieren: degene wie na de lancering zoveel mogelijk astragals wist te nemen, won.
In het oude Egypte mochten vrouwen religieuze riten verrichten.
Als in het verleden de vrouw altijd in een staat van inferioriteit heeft geleefd, is het Oude Egypte een uitzondering: hier konden de vrouwen deelnemen aan de religieuze diensten naast de priester en zich rechtstreeks tot de goden wenden.
Griekse vrouwen speelden met "Barbies" van die tijd.
Dave & Margie Hill / Kleerup/Flickr
De meisjes van het oude Griekenland, maar hetzelfde gebeurde in Rome, hadden een zeer korte jeugd die kon eindigen op de leeftijd van 12 jaar met het huwelijk. Ze bleven echter spelen, zelfs op oudere leeftijd: in sommige sarcofagen zijn enkele houten poppen gevonden die lijken op de moderne "Barbie", maar welke, anders dan nu, een realistisch lichaam hadden, met brede heupen en een buikje.
Griekse vrouwen hadden het recht om te scheiden.
Hoewel vrouwen in het oude Griekenland niet als volledige inwoners werden beschouwd en hun vrijheid zeer beperkt was, hadden zij het recht om te scheiden. Om haar man te verlaten moest een vrouw een mannelijke vertegenwoordiger hebben die de praktijk legitimeerde (en denk niet dat het eenvoudig was een man te vinden die aan de kant van een vrouw stond): voor een man, om zijn vrouw te verlaten, was het genoeg om haar het huis uit te jagen.
In het oude Egypte konden vrouwen de troon erven.
Het oude Egypte was een zeer democratische beschaving, zelfs meer dan sommige moderne beschavingen. Dat bewijst het feit dat het geslacht van de erfgenaam niet beslissend was voor de opvolging van de troon. Bovendien konden vrouwen hun achternaam na het huwelijk behouden.
Romeinse vrouwen werden geschoold.
Vrouwen waren niet uitgesloten van onderwijs, uiteraard als ze toebehoorden aan een familie dat het zich kon veroorloven om te studeren. Gewoonlijk leerden de meisjes de basisregels van lezen en schrijven, maar ouders konden ook een privéleraar nemen.
Romeinse vrouwen droegen een bikini.
De Romeinen waren een zeer modern volk: dat bewijst het feit dat vrouwen al iets droegen dat erg op de moderne bikini lijkt. Waarschijnlijk, aan de hand van dit mozaïek dat dateert uit de vierde eeuw na Chr., werd de bikini gedragen tijdens fysieke activiteiten waaraan vrouwen konden deelnemen.
Indiase vrouwen konden hun echtgenoot kiezen.
Het lijkt paradoxaal dat eens Indiase vrouwen de mogelijkheid hadden om hun echtgenoot te kiezen, terwijl nu bruiloften meestal worden georganiseerd. Eens waren de rechten gelijkwaardig aan die van mannen, en vrouwen konden niet alleen kiezen met wie ze wilden trouwen, maar ook wanneer. In India waren vrouwen vaak geschoold en konden ze zich ook wijden aan de studie van de Veda's.