7 archeologische vondsten die vragen opriepen die nog niet zijn beantwoord
Terwijl de wetenschap onhoudbaar verdergaat met het in kaart brengen van de wereld om ons heen, komen er zo nu en dan enkele raadsels tevoorschijn die op het oog niet zijn op te lossen. Hoewel wetenschappelijke ontdekkingen erop gericht zijn om antwoorden en verdere uitleg te bieden komen er vragen op die groter zijn dan de vragen die aanvankelijk werden gesteld. Hier volgen enkele vragen die bijzonder interessant zijn die wij zo snel als mogelijk beantwoord zouden willen zien.
Foto: Wikimedia/The Fitzwilliam Museum
1. Neolithische Romeo en Juliëtte
Dagmar Hollmann - License: CC BY-SA 4.0/ Wikimedia
Enkele jaren geleden in het Italiaanse Mantova werden resten opgegraven van menselijke botten, van een stel dat mogelijk in de nieuwe steentijd was begraven, zo'n zesduizend jaar geleden. Archeologen waren verbaasd vanwege de unieke houding waarin de resten werden gevonden, en dat de beide skeletten de bijnaam "Romeo en Juliëtte van het Neolithicum" opleverde, ook omdat Verona, de beroemde stad van Romeo en Juliëtte zich niet ver van Mantova bevindt.
2. De Piramiden van Chichén Itzá
Het complex Chichén Itzá, dat gelegen is op het Mexicaanse schiereiland Yucatan, is waar de beroemde piramide El Castillo staat. Enkele deskunigen hebben ontdekt dat er in deze piramide nog twee piramides zitten die veel kleiner zijn, die mogelijk veel eerder zijn gebouwd. Met welk doel El Castillo is gebouwd blijft een raadsel dat moet worden opgelost. Het meest geloofwaardige antwoord is dat het een soort schild zou zijn voor de twee andere piramides, die mogelijk als heilig werden beschouwd.
3. Moai-beelden
3. Hoewel de Moai-beelden op Paaseiland alleen bekendstaan om de hoofden die op een rij zijn uitgebikt in steen, is er ontdekt dat er enkele meters onder de grond van deze reuzenstenen, lichamen liggen. De opgravingen uitgevoerd door The Easter Island Project hebben als doel het vraagstuk van het bestaan van deze beelden te beantwoorden en echte van vervalsingen te onderscheiden.
4. De tombe van Amphipolis
Gerasimos Gerolymatos/ Wikimedia
In de Griekse stad Amphipolis (Regio Midden-Macedonië) is er een tombe blootgelegd die moeilijk te identificeren is. Op wacht bij de ingang zijn twee marmeren standbeelden te herkennen die enkele aanwijzingen zouden kunnen geven over de tombe. Volgens sommigen zou de tombe zijn gewijd aan Olympia, moeder van Alexander de Grote. Volgens anderen zou de rustplaats het lichaam van Roxana bevatten, Alexander zijn vrouw. Er zijn er ook die menen dat de tombe in Amphipolis in zijn geheel niets te maken heeft met de familie van Alexander de Grote en dat het raadsel van het bestaan nog moet worden ontrafeld.
5. De gemummificeerde embryo
The Fitzwilliam Museum, Cambridge
Aan het begin van de 20ste eeuw werd er een kleine Egyptische sarcofaag gevonden. Aanvankelijk was deze ontdekking geen grote verrassing, maar enkele vervolgonderzoeken lieten zien dat de inhoud van de sarcofaag een menselijk embryo betrof. De foetus lijkt zijn gemummificeerd tussen de 16e en 18e week van zijn leven en zou teruggaan tot de periode tussen 664 en 525 voor Christus. Dit blijkte de jongste mummie te zijn die tot nu toe is gevonden en zijn de experts op jacht naar wie het was.
6. Dode-Zeerollen
De rollen in de grotten bij de Dode Zee, zijn een van de belangrijkste archeologische vondsten in de geschiedenis, bevatten gedeeltelijke informatie die te maken hebben met Bijbelse geschriften. De dingen die erop staan kunnen van vitaal belang zijn voor een historisch begrip van het christendom en jodendom; reden waarom het onderzoek naar soortgelijke vondsten in volle gang is. Het is heden ten dage mogelijk om de rollen te bekijken in het Israëlisch Museum in Jerusalem.
7. Cementplaat met dierenriem
Niet veel jaren geleden werd er een cementplaat gevonden waarop een dierenriem was uitgehakt. Door middel van een analyse van de dikte en de diepte kon er ongeveer worden opgemaakt hoe oud het was en welke functie de plaat had. De aanname is dat deze plaat werd gebruikt als zonnewijzer, maar onzekerheid rondom dit unieke archeologische geval is nog heer en meester.