Wanneer je smartphone deze ongebruikelijke dingen doet, kan deze misschien door iemand worden bekeken
Als je denkt dat er geen veiliger plek bestaat waar je foto's gegevens en documenten kunt opslaan dan je smartphone, dan heb je het goed mis. Vaak zijn we geneigd iets als strikt persoonlijk te beschouwen dat 24 uur per dag met internet in verbinding staat en voortdurend blootgesteld is aan gevaren. Gegevens van een smartphone afhalen is tegenwoordig heel erg makkelijk, en soms zijn zelfs wij het die de sleutel geven en toegang verlenen. Hier volgen een aantal dingen waar je op kunt letten om de inhoud van je smartphone veilig te houden zodat je je minder zorgen maakt.
Foto's: Martin Abegglen/Flickr
Op welke manieren kan er allemaal met een smartphone worden geknoeid?
designed by Macrovector - Freepik.com
- De makkelijkste en snelste manier waarop een telefoon kan worden misbruikt is door hem te laten gebruiken door onbekenden of sowieso door mensen voor wie onze informatie interessant is, mensen die virusapplicaties zoals Spy Phone App, Spyzie of Spyera kunnen installeren.
- De tweede manier die het makkelijkst is om informatie te stelen is wanneer er gebruik gemaakt wordt van gratis WIFI: wanneer je verbinding maakt met het draadloos netwerk op het vliegveld of die in een café, dan doe je niks anders dan data delen met al die mensen die ook met ditzelfde netwerk zijn verbonden.
- Ook wanneer de telefoon opgeladen wordt via de USB-kabel van iemand die je niet kent kunnen er makkelijk belangrijke informatie gestolen worden. Tijdens de oplaadfase kan dat mogelijk worden overgezet op een ander apparaat.
- Heb je ooit iets gehoord over SMS-phishing? Dit is een val waar je heel gemakkelijk in kunt lopen. Je krijgt een SMS waar vaak een belangrijk bericht staat te lezen van de bank, zijn het vragen om hulp of dat je een prijs hebt gewonnen in een nepwedstrijd. In de tekst staat een link, open je die dan wordt automatisch het virus gedownload.
Hoe kan je zien of er op je smartphone is ingebroken?
- De telefoon is veel sneller leeg dan gewoonlijk: dit zou kunnen komen doordat er een applicatie actief is op de smartphone.
- De telefoon wordt warm, ook wanneer deze niet overmatig wordt gebruikt: ook dit zou een teken ervan kunnen zijn dat er een app is geïnstalleerd die afwijkt.
- De telefoon start uit zichzelf opnieuw op, stuurt berichtjes en start telefoongesprekken of applicaties: dit zouden tekenen kunnen zijn dat er met de telefoon geknoeid is.
- De telefoon kan niet worden uitgezet: veel virussen weerhouden de gebruiker ervan om de smartphone uit te zetten.
- Er zijn haperingen op de lijn, ongeacht hoe goed je bereik is.
Hoe zorg je ervoor dat je smartphone veilig is?
- Open nooit links in SMS'jes / in berichtjes in instant-messaging-applicaties die afkomstig zijn van nummers die je niet kent of die je sowieso verdacht vindt.
- Als je de telefoon oplaadt via een pc van een onbekende, kies dan altijd voor de optie 'Alleen opladen' wanneer je de smartphone aansluit.
- Stel nooit de functie 'Wachtwoord onthouden' in.
- Schakel automatisch verbinding maken met openbare WIFI-netwerken uit: beperk het aantal keren dat je verbinding maakt met gratis netwerken.
- Maak geen verbindingen met netwerken die een verdachte naam hebben, dat zijn vaak namen als 'FreeWifi', 'FreeInternet': voor de mensen die er verbinding mee maken zijn het vallen waardoor hun data kan worden gestolen.
- Doe geen online aankopen door je credit(of prepaid)card gegevens in te voeren wanneer je verbonden bent met openbare netwerken.
- Installeer een goede antivirus op je smartphone
- Gebruik alle beveiligingsmiddelen die aanwezig zijn op je telefoon