6 feiten over de creditcard die iedereen zou moeten weten
Met de tijd verliest geld zijn nut, overklast door de veel praktischere creditcards: hoewel sommigen nog steeds terughoudend zijn om een kaart te gebruiken bij de dagelijkse uitgaven, zal dit in de zeer nabije toekomst de belangrijkste betalingsmethode zijn. Veel landen hebben het al mogelijk gemaakt om zelfs voor een kopje koffie te betalen met de creditcard!
Of je nu vertrouwen in creditcards hebt of niet, het is nuttig om deze feiten te kennen die je er wat meer over te weten laten komen.
Omslagfoto: U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Amanda Delisle, Harrihealey02/Wikimedia
De betekenis van de nummers die op de kaarten staan
De lange reeks cijfers aan de voorkant van de kaart identificeert de kaart zelf op unieke wijze. De cijfers zijn verdeeld in groepen: het eerste cijfer komt overeen met het circuit waartoe het behoort (Mastercard, Visa...), de volgende vijf komen overeen met de bank die de kaart heeft uitgegeven, de andere vijf (of zeven) komen overeen met het rekeningnummer van de creditcard, terwijl de laatste een controlecijfer wordt genoemd. Het totale aantal cijfers kan variëren per creditcard.
Niet alle kaarten zijn hetzelfde
De twee meest gebruikte kaarten zijn creditcards en betaalkaarten: het wezenlijke verschil tussen beide is het feit dat de eerste betalingen toestaat die het gestorte bedrag overschrijden, maar lager dan het krediet dat met de bank is afgesproken. De tweede laat transacties toe van het maximale bedrag dat overeenkomt met het beschikbare saldo op de kaart. Op de kaarten wordt aangegeven om welke van de twee het gaat.
Veiligheidscontrole voor online kaartgebruik
Creditcards of betaalkaarten kunnen online worden gebruikt om aankopen te doen: als je iets op internet koopt zorg er dan altijd voor dat de site betrouwbaar is. Eén van de gemakkelijkste manieren om dit te controleren, is door naar de statusbalk te kijken en te controleren of het beveiligingsprotocol 'HTTPS' is, het meest betrouwbaar voor financiële transacties.
Kijk uit voor onbekende geldautomaten
Zoek een geldautomaat die geschikt is voor al je handelingen: de meest betrouwbare bevinden zich niet op geïsoleerde plaatsen, met het risico beroofd te worden zonder iemand om hulp te kunnen vragen, maar ook niet op overvolle plaatsen. Als je iets moet uitvoeren aan een onbekende automaat, moet je ervoor zorgen dat er niet mee is geknoeid om pincode's te beroven: vaak plaatsen kwaadwillenden een vals toetsenbord op de echte, zodat ze de ingetoetste codes kunnen registreren. Zorg er ook voor dat er niets verdachts is in de buurt van de geldautomaat en bedek het toetsenbord altijd met je handen op het moment dat je de beveiligingscodes invoert.
Vergeet ten slotte niet de basisregel om de creditcard in alle veiligheid te kunnen gebruiken: bewaar NOOIT de pincode bij de kaart en schrijf de code zelfs niet in de telefoon.
De achterkant van de kaart
Op de achterkant van de kaart bevinden zich aanvullende beveiligingscodes: die van drie of vier cijfers komen overeen met een verificatiecode die vaak vereist is voor het voltooien van aankopen. Net als de pincode, mag deze aan niemand worden medegedeeld of getoond.
Een technisch probleem
Als je de creditcard gebruikt en op het scherm van de lezer herhaaldelijk een fout verschijnt, kan dit, naast de mogelijkheid van een technisch probleem, aangeven dat er onvoldoende krediet beschikbaar is om de betaling te voltooien. Zorg ervoor dat je een positief saldo hebt voor de betaling: als de fout aanhoudt, is het een probleem van het circuit.
Vaak wordt een fout van dit type ook weergegeven wanneer je probeert te betalen in een andere valuta dan de gebruikelijke.
UV controle
Net als contant geld zijn ook creditcards uitgerust met een extra controlesysteem dat het gebruik van specifieke hulpmiddelen vereist. Creditcards hebben vaak een merkteken dat alleen zichtbaar wordt als ze worden verlicht door UV-licht: op een Visa-kaart is een V zichtbaar, op een Mastercard een M enzovoort.