Hoe McDonald's ontstond en het verhaal van de man die werkelijk alles overnam, inclusief de naam
Het kan zijn dat je misschien geen liefhebber bent van fastfood in het algemeen, maar je kan er niet onderuit dat met de komst van dit type restaurants de band die we hebben met eten daardoor voor altijd is veranderd.
De eerste naam die je natuurlijke te binnen schiet is natuurlijk McDonald's, een keten die vandaag meer dan 37.000 restaurants telt in ruim 122 landen waar je, als je de geschiedenis ervan ontdekt, je eerder een kreet zal slaken van verbazing, om maar te beginnen bij de naam die, niet toebehoort aan de man die het als eerste oprichtte...
Het echte verhaal achter de oprichting van de keten die symbool staat voor globalisering en consumentisme
Bryan Hong (Brybry26) - CC BY-SA 2.5
In het Amerika van de jaren dertig werden hamburgers vooral verkocht in kleine kiosken langs de weg waar mensen stopten voor een snelle maaltijd. Zodoende was daar een primeur toen in 1937 de broers Maurice en Richard McDonald een restaurant openden waar het eten snel was bereid, warm en goedkoop was en ook nog eens geserveerd in een eetgelegenheid die schoon en groot was: hun manier van klanten bedienen had meteen succes.
In 1940 werd het filiaal verplaatst naar Pasadena Californië. Daar werd het restaurant nog gezinsvriendelijker en onderzochten de eigenaren grondig de strategieën die hun winsten zouden vergroten. Het menu was beperkt maar werden de gerechten wel bereid met een zeker oog voor presentatie, werden de frietjes warmgehouden door een infraroodlamp (McDonald's was de eerste die deze techniek in gebruik nam) en snapten de oprichters hoe belangrijk een aantrekkelijk design was, waaraan de naam van het bedrijf te herkennen was. Het was dan ook in die periode dat de gebroeders McDonald's een architect inschakelden die de beginvorm van het logo ontwierp dat we nu allemaal kennen.
Toen de man die dit alles zou hebben geërfd in het leven kwam van de eigenaren hadden zij al zes andere filialen geopend.
Toen Ray Kroc in het leven kwam van de gebroeders McDonald's
Wikipedia/Press photo (public domain)
Ray Crock was in 1954 een verkoper van milkshakemixers en papieren bekers, en was in de gelegenheid om Richard en Maurice te leren kennen tijdens een werkgerelateerde afspraak. De verkoper, die toen maar net aan rond kwam, was onder de indruk van de manier waarop zij hun zaken regelden en zag meteen het enorme potentieel van de keten. Kroc vroeg of hij zaken met hen kon doen en slaagde daar ook in: hij stelde hen voor de franchise uit te breiden buiten Californië en Arizona en ging toen het eerste restaurant open in Des Plaines in de staat Illinois, in 1955. In een tijdsbestek van slechts vijf jaar was het Kroc gelukt de business tot in zoverre uit te breiden dat er ruim 228 filialen van McDonald's werden geopend.
Wikipedia/Bruce Marlin (CC BY-SA 2.5)
In die jaren werkte Kroc hard om ervoor te zorgen dat de keten steeds verder kon uitbreiden, maar door het succes wilde hij elke grens voorbijstreven. In 1961 vroeg hij of hij de hele keten kon kopen en wist hij het geld dat nodig was bij elkaar te krijgen: ruim 2,7 miljoen dollar met behulp van zijn vertrouwde "geldtovenaar" Harry Sonneborn. Aan de onderhandelingstafel kreeg Kroc het voor elkaar om alle rechten in handen te krijgen van de naam McDonald's en hadden de broers het recht om het eerste filiaal open te houden (waar hij echter mee ging concurreren door zijn eigen restaurant ernaast te openen). Zijn doel was echter om exclusief bezit te nemen van alles wat met de fastfoodketen te maken had en begon hij zich dus tijdens interviews voor te stellen als de oprichter van het bedrijf zelf.
Kroc nam geheel de rol aan van de meedogenloze ondernemer en regeerde met ijzeren hand als het aankwam op beslissingen of regels die hij maakte of bepaalde voor zijn restaurants. Aan de moraal die hij had werd zeker niet stilzwijgend voorbijgegaan, maar volgens velen was het juist deze starre en wrede manier van doen waardoor hij gerespecteerd moest worden en hem het wereldsucces bezorgde dat hij had.
Toen hij in 1984 stierf op 84-jarige leeftijd was hij eigenaar van 7,500 McDonaldsen in 31 landen en het honkbalteam San Diego Padres. In 2016 is er een film over hem gemaakt getiteld The Founder met in de hoofdrol Michael Keaton.
McDonald's is op dit moment de meest wijdverspreide fastfoodketen ter wereld.