13 materialen die echt bestaan en 'Bovennatuurlijke' eigenschappen hebben
Wat een aantal aspecten betreft kan scheikunde worden geassocieerd met alchemie, de magische kunst van het combineren van materialen zodat er wonderlijke gebeurtenissen konden plaatsvinden zoals het genezen van ernstige kwalen, metalen omzetten in goud, of het eeuwige leven. Het enorme verschil tussen de twee disciplines zit hem echter in het feit dat je bij scheikunde er echt in slaagt om de meest verbazingwekkende eigenschappen te benutten die elementen hebben. Laten we dus gaan kijken naar 13 materialen met kenmerken waar je gewoon steil van achterover slaat.
1. Ni-Ti
Nitinol (Nichel Titanium Naval Ordinance Laboratory) is een tussenmetaal bestaande uit titanium en nikkel dat over de eigenschap beschikt z'n oorspronkelijke vorm te 'herinneren'. Hoewel het gemakkelijk te vervormen is keert Ni-Ti altijd weer terug naar zijn basisvorm wanneer het wordt verwarmd.
2. Aerogel
Courtesy NASA/JPL-Caltech/Wikipedia
Aerogel is een innovatieve stof die in beginsel is gemaakt van grafeen en is gekenmerkt door een vaste-gasvormige mengcompositie (anders dan bij normale gels die vast-vloeibaar zijn). Zulk materiaal is dan uiteindelijk stevig, transparant en vuurvast en is toch ontzettend licht en heeft het een dichtheid die anderhalf keer zo groot is als lucht en 500 kleiner als die van water!
3. Grafeen
UCL Mathematical & Physical Sciences/ Flickr
Grafeen is een bijzonder materiaal dat bestaat uit een enkele laag van koolstofatomen. Ondanks dat het ontzettend dun, licht transparant en flexibel is heeft grafeen bijna dezelfde bestendigheid als diamanten en geleidt zelfs het beter dan koper.
4. Natriumacetaat
Natriumacetaat kan worden gedefinieerd als 'heet ijs' daar zijn uitwendige structuur lijkt op die van ijs maar is de temperatuur beslist veel hoger. Zulk materiaal is oplosbaar in water en wordt breed ingezet in het fabriekswezen.
5. Programmeerbaar hout
Enkele experts van het MIT (Massachusetts Institute of Technology) hebben intelligente houtlagen gemaakt die vooraf bepaalde vormen kunnen aannemen wanneer deze worden natgemaakt met water. Het maken van een soortgelijk materiaal werd mogelijk doordat er 4d-printers werden gebruikt waarmee er vierdimensioneel kan worden geprogrammeerd. Daarnaast kan het zich ook aanpassen aan de weersomstandigheden.
6. Zwavelhexafluoride
Zwavelhexafluoride (of SF6) is een materiaal dat ruim vijf keer zo dicht is als lucht en zich gedraagt als een vloeistof die niet ontsnapt uit containers die aan de bovenkant zijn geopend. Daarnaast kan het enkele objecten laten drijven. Als je het inslikt kan het je stem verlagen en zorgt dat voor een Darth Vader-effect!
8. Zichzelf reparerend materiaal
Zichzelf reparerende materialen zijn intelligente stoffen die zelfstandig kunnen beginnen met het repareren van schade aan machines. De microcapsules met bacteriën die hierin zitten worden actief wanneer ze zijn beschadigd en vullen ze de openingen in hun constructie met hun 'lichaamseigen' stoffen. Deze materialen worden op dit moment in de medische wereld en de bouwsector ingezet.
9. Waterwerend materiaal
Hydrofobe materialen hebben de neiging water van zich af te willen duwen. Deze materialen, die bestaan uit nanodeeltjes siliciumdioxide en titanium, worden op structureel niveau gebruikt in de productie van kleding, tafellakens en materialen voor gebruik in de bouw, of als spray voor het waterdicht maken van om het even welk materiaal.
11. Hydrogel
Hydrogels zijn materialen die grote hoeveelheden water kunnen vasthouden en van vorm kunnen veranderen op basis van temperatuur wat ze onzettend bruikbaar maakt op medisch gebied en in het ingenieurswezen.
12. Tri-joodnitride
Tri-joodnitride (of stikstoftri-jodide) is een zeer explosieve stof die ontstaat uit de reactie van jodium met ammoniak. Deze stof ontploft nadat er tegenaan gestoten wordt en produceert dit een ontzettend gekleurde rook. Om deze reden is alleen al het transport ervan gevaarlijk en is de mogelijke industriële toepassing ervan nog twijfelactig.
13. Gallium
https://en.wikipedia.org/wiki/...
Gallium is een zeer bijzonder metaal omdat het smelt op kamertemperatuur, een eigenschap die misschien alleen wordt gedeeld met cesium. Het smeltpunt van gallium ligt iets hoger dan dat van cesium en wordt het vloeibaar wanneer het in warm water wordt ondergedompeld.