12 intuïtieve strategieën die ons kunnen helpen de mensen om ons heen beter te begrijpen

door Skip

02 Februari 2018

12 intuïtieve strategieën die ons kunnen helpen de mensen om ons heen beter te begrijpen

Het kan gebeuren in het dagelijks leven dat je je niet op je gemak voelt of dat je geen controle hebt over de situaties waar je dagelijks mee te maken krijgt. Tijdens deze momenten kan psychologie je helpen met zijn doeltreffende strategieën die je helpen om te gaan met sociale situaties (maar ook situaties onderling). Hier volgen zometeen een aantal psychologische trucs voor het onder controle houden van de meest voorkomende situaties zonder in de war te raken.

1. De naam van mensen uitspreken.

1. De naam van mensen uitspreken.

mohamed_hassan/ Pixabay

Wanneer iemand wordt aangesproken met zijn eigen naam dan voelt deze persoon automatisch een gevoel van emotionele toenadering en kan diegene in ruil daarvoor makkelijk vriendschap en vertrouwen teruggeven. Vaak de naam herhalen van je gesprekspartner tijdens een gesprek bied je de mogelijkheid om zonder al teveel moeite bij iemand in de gratie te vallen.

2. Spreken vanuit een overwichtspositie

2. Spreken vanuit een overwichtspositie

United States Library of Congress's Prints and Photographs division - ppmsca.32639/ Wikimedia

Als je van zins bent iemand te overtuigen van je idee, probeer dan gewoon met diegene te praten nadat je een fysieke superioriteitspositie hebt ingenomen. Zo kan je gewoon blijven staan als de ander is gaan zitten of ergens (zonder dat je dat laat merken) op gaan staan op een trede of een andere verhoging. Dat er naar je geluisterd wordt van onderaf zal de gesprekspartner onbewust het gevoel geven meer als een kind te voelen tegenover een volwassene, en krijg je daardoor meer geloofwaardigheid en autoriteit.

3. Niets zeggen nadat je een vraag hebt gesteld.

3. Niets zeggen nadat je een vraag hebt gesteld.

geralt/ Pixabay

Soms kan het gebeuren dat je coute que coute bepaalde informatie uit iemand wil halen; dat moet echter dan gebeuren zonder dat iemand onze wens daartoe opmerkt (anders zou diegene je het moeilijk kunnen maken!). Een hele handige truc in die zin is een vraag stellen over het gespreksonderwerp die in meer of mindere mate vaag is en, nadat je dan antwoord hebt gekregen, je gesprekspartner stil blijven aankijken: met deze combinatie zet je de ander onder druk om extra informatie te geven.

4. Letten op voetbewegingen

4. Letten op voetbewegingen

Max Pixel

Voeten zijn delen van het lichaam die als het verste weg voelen, waarschijnlijk omdat ze zover weg liggen qua afstand van vier van de vijf zintuigen en van de hersenen (het gezicht). Mensen zal het moeilijk afgaan om perfect te kunnen controleren wat hun voeten doen. Andersom kan je proberen veel te begrijpen van andermans gedrag door gewoon naar de voeten te kijken: als ze naar je toe staan, dan zijn mensen blij met je, in andere gevallen moet je beter je best doen om hun interesse te krijgen. 

5. Let op de sociale relaties om je heen

5. Let op de sociale relaties om je heen

mgHsTKDNJVzPAg at Google Cultural Institute/ Wikimedia

Wanneer je je in het openbaar begeeft, probeer dan altijd even te kijken naar de onderlinge relaties van de mensen die zich om je heen bevinden. Je kunt letten op de interpersoonleijke banden die er zijn tussen de aanwezige mensen, bijvoorbeeld door blikken of glimlachen op te vangen tussen twee personen (ook van personen die ver van elkaar afstaan) die zich emotioneel met elkaar verbonden voelen.

6. Lichaamstaal imiteren

6. Lichaamstaal imiteren

StockSnap/ Pixabay

Wanneer iemand naast je staat probeer dan op subtiele wijze de lichaamstaal van diegene na te doen (zonder te laten merken dat je dat bewust doet), oftewel de handgebaren, houdingen, uitdrukkingen en toon van de stem. Door deze strategie jom je op dezelde golflengte te zitten als je gesprekspartner en heb je z'n sympathie, vertrouwen en interesse in je zak.

7. Keuzes bieden in plaats van gebod

7. Keuzes bieden in plaats van gebod

imelenchon/ Wikimedia

Een hele stiekeme maar tegelijkertijd functionele manier is om een keuze te bieden wanneer je eigenlijk iemand iets op wilt leggen. Bijvoorbeeld: in plaats van je kind te zeggen dat hij huiswerk moet doen kan je hem proberen te vragen welke opdrachten hij eerst wil doen. Het feit dat je hem een keuze aanbiedt geeft hem het gevoel vrij te zijn van begrenzingen en neemt hij het als vanzelfsprekend dat hij zijn huiswerk moet maken. In de praktijk heb je echter gekregen wat je wilde zonder gebruik te maken van eisen of standjes geven.

8. Er vanuit gaan dat anderen je aardig vinden.

8. Er vanuit gaan dat anderen je aardig vinden.

OpenClipart-Vectors/ Pixabay

De sleutel tot direct vertrouwen winnen van een groep mensen is jezelf ervan overtuigen dat zij je aardig vinden. Wanneer we ervan uitgaan dat anderen ons mogen, dan doen we een aantal positieve dingen in ons gedrag naar hun toe en tonen we ons vrij van stress, angst en andere fysieke belemmeringen die voortkomen uit mentale onzekerheden waardoor we minder oprecht over zouden kunnen komen.

9. Kalm blijven tijdens confrontaties.

9. Kalm blijven tijdens confrontaties.

OpenClipart-Vectors/ Pixabay

Het gebeurt vaak dat we beginnen aan moeilijke confrontaties die ertoe leiden dat beide partijen uitgeput raken. Typerend is, wanneer een van de twee de controle verliest en  z'n stem verheft, de ander de neiging heeft daar in mee te gaan - waardoor de dialoog uitmondt in een discussie het er hard aan toegaat. In zulke gevallen is het belangrijk om deze neiging te onderdrukken en kalm en stil te blijven en zodoende je intellectuele overwicht te laten blijken.

10. Weten of iemand geïnteresseerd is in je door iemands ogen te observeren.

10. Weten of iemand geïnteresseerd is in je door iemands ogen te observeren.

George Hodan/ PublicDomainPictures

Als iemand zich aangetrokken voelt tot jou, dan zullen zonder meer de pupillen zich vergroten zal hij of zij beginnen met de ogen vaker te knipperen en een soort 'dans van blikken' op touw zetten. Let op deze signalen tijdens een gesprek om te kijken of degene die je voor je neus hebt zich aangetrokken voelt tot jou.

11. Oprechte glimlach van een schijnglimlach onderscheiden

11. Oprechte glimlach van een schijnglimlach onderscheiden

Jennifer Woodard Maderazo/ Flickr

Een echte glimlach kinnen onderscheiden van een gemaakte glimlach kan een lastige taak lijken, maar dat is het eigenlijk niet. Hoewel we de neiging hebben om een glimlach alleen te koppelen aan bewegingen van de mond en wangen, bestaat de glimlach ook uit het samentrekken van de spieren rondom de ogen - dat zichtbaar is aan de typische kraaienpootjes aan de zijkanten van de ogen. Bij een oprechte glimlach zijn dus spieren van de mond, ogen, wangen en jukbeenderen betrokken, terwijl er bij een neppe glimlach een discrepantie bestaat tussen wat de ogen en de mond uitdrukken.

12. Ideeën in iemands hoofd planten.

12. Ideeën in iemands hoofd planten.

Pablo Ariel Pandolfi/ Flickr

Als je erin geïnteresseerd bent om een zaadje te planten van een specifiek idee in het hoofd van iemand anders hoef je alleen maar dat idee aan te dienen als kernpunt van een gesprek, of dat idee te ontkennen. Het hele feit dat je al het idee ter sprake brengt (ook bij het afwijzen ervan) leidt er automatisch toe dat het wordt begrepen en eigen wordt gemaakt. Des te meer geworteld het idee is, des te moeilijker zal de gesprekspartner er zich van kunnen ontdoen, en zal het gaandeweg aan kracht winnen in zijn geest.