12 dieren die echt bestaan en over buitengewone "Krachten" beschikken
Van de vele dieren die onze aarde bevolken hebben experts er een aantal van geregistreerd die speciaal zijn vanwege hun uiterlijk als wel om hun evolutionaire kenmerken. Niet iedereen zou verwachten dat je een gigantische krab die op een spin lijkt zou tegenkomen diep in de zee, laat staan een klein hertje dat op een muis lijkt in de wouden van Thailand of een vis die misschien nog wel een geringere dichtheid heeft dan het water waarin hij zwemt. Laten we eens goed gaan kijken naar 12 niet zo bekende dieren die beschikken over zeg maar gerust uitzonderlijke eigenschappen.
1. De bergduivel
De bergduivel (Moloch orridus) is een Australische hagedis met als een kenmerk een lijf dat is bedekt met een stekelharnas. Met dit schild kan de bergduivel zich verstoppen tussen stenen en struiken in het gebied, vijanden foppen en zich verdedigen tegen roofdieren. Het zijn dieren die nogal veel eten, want een enkel exemplaar kan al wel duizenden mieren per dag eten!
2. Grote kantjil
Uspn (Bjørn Christian Tørrissen)/ Wikimedia
De grote kantjil (Tragulus napu) is een bijzonder dier dat in enkele gebieden woont van Thailand en Maleisië en heeft de bijnaam muishert omdat ze lijken op herten en omdat ze zo klein zijn (circa 25 cm). De grote kantjil leeft vooral 's nachts en wordt als uiterst slim gezien, hoewel hij gemakkelijk bang te maken is. Waarschijnlijk is dit dier het oudste en het kleinste levende hoefdier!
3. Cherax pulcher
De Cherax Pulcher is (vooral in Azië) bekend de mooiste kreeft ter wereld te zijn, met zijn kenmerkende "kosmoskleur". Hij is zeer populair op het Aziatisch continent als aquariumdier. Echter is het aantal exemplaren drastisch gedaald de laatste jaren.
4. Chlamydosaurus kingii
De kraaghagedis (Chlamydosaurus kingii) is een vleesetend reptiel uit Australië dat erg lijkt op een hagedis. Zijn bijzonderheid zit hem in zijn vreemde kraag (de chlamyde): hij kan deze naar wens openen om vijanden af te schrikken, territoriumtwisten op te lossen of bij het baltsen.
5. Transvaalse leeuw
Als je dol bent op leewen, dan is de schoonheid van de Transvaalse leeuw (Panthera leo krugeri) moeilijk te weerstaan. Deze bijzondere leeuw is geen ondersoort op zich, maar valt onder een groep exemplaren die lijdt aan leucisme - gedeeltelijke albinisme veroorzaakt door een recessief gen, dat maakt dat de vacht een blanke tint krijgt.
6. Vingerdier
De aye-aye of het vingerdier (Daubentonia madagascariensis), is een van de verschillende inheemse soorten primaten van Madagascar. Erg klein, lange staart, een halve meter hoog en gele ogen. Dat zijn hun onderscheidende kenmerken. Zie je Maurice van de animatiefilm Madagascar voor je? Hij is een aye-aye.
7. Japanse reuzenkrab
Lycaon (Hans Hillewaert)/ Wikimedia
De Japanse reuzenkrab (Macrocheira kaempferi) kan 40 centimeter hoog worden en 20 kilo wegen. Klauwen van mannetjes kuinnen wel 3 meter lang worden. De krab wordt als een levend fossiel beschouwd vanwege zijn 'primitieve' kenmerken. Dit dier struint over de bodem van de Stille oceaan en voedt zich met inktvissen en resten van andere dieren en kan wel honderd jaar oud worden!
8. Het dwergzijdeaapje
Het dwergzijdeaapje (Callithrix pygmaea) is een primaat uit het Amazonewoud die het merendeel van zijn tijd doorbrengt in bomen. Zijn schattige uiterlijk, zijn vacht met goudgekleurde punten en zijn kleine omvang (ongeveer 30 centimeter) zijn de hoofdkenmerken van deze leuke dieren.
9. Het celebesspookdier
Het celebesspookdier (Tarsius tarsier), is een kleine primaat typisch voor Zuidoost-Azië en is zo ongeveer 30 cm hoog. Met het 'spook' in zijn naam wordt er waarschijnlijk verwezen naar zijn enorme ogen die hem ook tot totemdier hebben gemaakt bij de lokale culturen. Vaak leven de celebesspookdieren in gevangenschap, maar de moeite die er bestaat bij het voederen leiden snel tot zijn dood - daarbij komt nog dat het dier door de traumatische gevangenneming gek kan worden.
10. Axolotl
De Axolotl (Ambystoma mexicanum) is een salamander die zijn gehele leven in larvestadium blijft. Dit dier leeft uitsluitend in het Xochimilcomeer nabij Mexico-Stad, maar wordt gezien als een soort die met ernstig uitstervingsgevaar wordt bedreigd door visserij en vervuiling. Een verbazingwekkende eigenschap van dit dier is dat hij zijn kieuwen, klauwtjes en staart weer kan laten aangroeien.
11. Reuzennachtzwaluw
De Nyctibius is een veelvoorkomende vogel in enkele gebieden in Midden- en Zuid-Amerika. De Reuzennachtzwaluw die is voorzien van een grote snavel waarmee hij al vliegend insecten kan vangen en is hij uiterst capabel in het opgaan in de omgeving; zo goed dat hij zeer moeilijk te spotten is.
12. Blobvis
In de zuidwestelijke wateren van de Stille Oceaan zwemt de Blobvis (Psychrolutes marcidus) dat is verkozen als de lelijkste vis ter wereld. Hij is zo 'lelijk' door de lage celdichtheid van zijn lichaam, dat misschien nog wel lager is dan het water waarin hij zwemt. De blobvis ziet eruit als een gel-achtige massa in de vorm van een vis. Maar de vis wordt als een ware delicatesse beschouwd in de Aziatische cultuur.