12 signalen die je zeggen dat je je huisdier naar de dierenarts moet brengen

door Skip

07 Februari 2018

Laatste update: 14 Juli 2023

12 signalen die je zeggen dat je je huisdier naar de dierenarts moet brengen

Hoezeer we ook denken dat onze huisdieren met ons kunnen 'praten', kunnen zij toch niet echt alles zeggen wat zij voelen: met name wanneer zij zich niet goed voelen laten ze dit nooit horen door te klagen, maar middels signalen die minder goed te begrijpen zijn die goed moeten worden geïnterpreteerd door de baasjes. Voor dieren, net als mensen, is voorkomen beter dan genezen zodat ook de gewoonste aandoening niet in iets ernstigers verandert. Daarom is het goed de manieren te kennen waarop honden of katten proberen ons te waarschuwen als iets niet gaat.

Als je hond of kat zich op deze manieren gedraagt dan is het beter om je tot een dierenarts te wenden.

1. Wanneer je kat meer dan 16 uur per dag slaapt.

1. Wanneer je kat meer dan 16 uur per dag slaapt.

libreshot

  • Katten kunnen ook wel meer dan zestien uur per dag slapen, maar als je merkt dat hij meer slaapt dan hij gewend is te doen, dan zou de oorzaak veel ernstiger kunnen zijn: stress, hartziekten, epilepsie, diabetes. Je moet met name argwaan heben als de kat tijdens zijn slaap helemaal afwezig is en niet reageert op welke externe prikkel dan ook. (Bron: Pet Care Rx)

  • Honden slapen minder dan katten en daarom is het makkelijker een probleem te herkennen. Wanneer honden te lang slapen dan zou dat mogelijk kunnen komen door stress, problemen die te maken hebben met de schildklier en met diabetes.
    (Bron: Dog's Health)

2. De kleur van het tandvlees is te licht of te donker.

2. De kleur van het tandvlees is te licht of te donker.

pixabay.com

Kijken naar de kleur van tandvlees in combinatie met andere factoren, zijn een van de beste aanwijzingen om de gezondheid van je huisdier mee te bepalen.

Bij honden en katten is het tandvlees normaal gezien felroze. Wanneer het er wit of bleekjes uitziet kan het dier een bloeding hebben of in staat van shock verkeren. Wanneer het tandvlees rood is of veel donkerder, dan betekent dit dat het dier een zonnesteek heeft gehad of mogelijk een vergiftiging hebben opgelopen. Wanneer de roodheid plaatselijk is, dan zou het een ontsteking kunnen zijn die te maken heeft met de staat waarin de tanden verkeren. In de ernstigere gevallen kan het tandvlees blauw zijn (gebrek aan zuurstof) of geel (leverfalen). (Fonte: Vet West)

3. Weigeren van voedsel

3. Weigeren van voedsel

pixabay.com

Er moet veel gebeuren wil een huisdier geen zin in eten hebben, tenzij deze net gegeten heeft. Misschien slikken ze niet door, maar katten en honden zullen op zijn minst altijd wel aan het voedsel ruiken.

Als je merkt dat je huisdier voer weigert kijk dan meteen of er sprake is van ander buitengewoon gedrag, zoals braken, vermoeidheid of niet willen drinken. Het gebrek aan eetlust zou een symptoom van vele aandoeningen kunnen zijn; het is de moeite waard de gezondheid van het dier te laten checken door de dierenarts (Bron: PetMD)

4. Honden likken zich buitengewoon veel

4. Honden likken zich buitengewoon veel

pixabay.com

  • Likken is hun manier van zichzelf schoonmaken, maar dat is niet altijd de reden waarom zij likken: ze doen dit ook wanneer zij pijn ervaren op een bepaalde plek in het lijf. Als je merkt dat je hond of kat zich buitengewoon veel likt, kijk dan meteen of er iets uitwendigs is dat hem last bezorgt (een wond, een vlo, of teek). Als er niets te vinden is, dan kan de pijn vanbinnen zitten.

  • Als een hond zich likt en zich in de poten, staart of zij bijt, dan kan deze een allergie hebben. Ook als je merkt dat er aan voorwerpen wordt gelikt waar dat normaal gezien niet gebeurt (bijvoorbeeld muren, vloeren of meubels) breng hem dan liever naar de huisarts die eventuele neurologische stoornissen kan onderzoeken (Bron: Cuteness)

5. De vacht ziet er onverzorgd uit

5. De vacht ziet er onverzorgd uit

bagaball/Flickr

  • Katten hebben een ware obsessie met een schone vacht: wanneer deze zich niet likt om hem schoon te maken dan kan dit te wijten zijn aan artrose dat pijn geeft bij het bewegen. (Bron: Vet West)

  • Ook al verliest een kat buitengewoon veel haar, dan zou daar toch een aandoening aan ten grondslag kunnen liggen: ondervoeding, vitaminegebrek, allergieën of een tumor. (Bron: Care)

6. Vaak moeten plassen

6. Vaak moeten plassen

Laura LaRose/Flickr

  • Als je huisdier vaker zijn plasbehoefte doet dan gebruikelijk, negeer dit signaal dan niet, vooral wanneer daar eerst enkele resultaatloze pogingen aan voorafgaan. Gemiddeld is het zo dat dieren in een gezonde toestand tot wel zes keer per dag plassen.

  • Voordat je je zorgen maakt, onthoudt dat het voor jongen en oudere dieren normaal is dat ze vaker hun behoefte doen.

  • Mocht er enige twijfel bestaan, dan is het verstandig om de dierenarts te waarschuwen: Aan de nier gerelateerde problemen, diabetes en ontstekingen in de urinewegen kunnen ervoor zorgen dat er vaker wordt geplast (Bron: Care)

7. Plotse agressie

7. Plotse agressie

Vladimir Pustovit/Flickr

Agressie is een kwestie van karakter, maar moet echter niet worden onderschat, vooral niet als dit problemen gaat geven in het dagelijks leven. Als je een verandering opmerkt in het gedrag van je huisdier dan zou je zijn gezondheidssituatie verder moeten uitpluizen.

  • Als de agressie zich manifesteert wanneer je probeert de kat of de hond aan te raken, dan kan hij ergens pijn hebben dat hem op de zenuwen werkt.

  • Gebitsproblemen, artritis, wonden en infecties zijn slechts enkele van de omstandigheden die agressie kunnen veroorzaken. (Bron: ASPCA)

8. Problemen met de luchtwegen

8. Problemen met de luchtwegen

Jeffrey Beall/Flickr

  • Als je huisdier buiten adem is ondanks dat het geen beweging heeft gehad, dan is het nodig om hem direct naar de dierenarts te brengen.

  • Er kunnen veel oorzaken zitten achter hijgen, het merendeel daarvan is zeer ernstig zoals de aanwezigheid van vocht of een verstoorde hartwerking. Komt veel vaker voor bij honden dan bij katten (Bron: PetMD)

9. Dieren die vaak met hun kop tegen de muur leunen

9. Dieren die vaak met hun kop tegen de muur leunen

Tommy Ryman‏/Twitter

Dit symptoom wordt het meest genegeerd of niet goed begrepen door eigenaren, en geeft ook aan dat er een ernstig probleem is. Verwardheid, misselijkheid en weinig controle over bewegingen kunnen tekenen zijn van schedeltrauma's, hersenontstekingen, vergiftigingen, beroertes of neurologische problemen (Bron: PetMD)

10. Onlesbare dorst

10. Onlesbare dorst

Michael Carian/Flickr

Het is belangrijk om eerst het onderscheid te maken tussen wanneer ze gewoon drinken en wanneer zij spelen met water. Hou er daarnaast rekening mee dat dorst veel meer door droog voer wordt veroorzaakt dan vochtig voer.

  • Een aanhoudende dorst kan wijzen op een verstoorde werking van de nieren of diabetes

  • Een hond drinkt gemiddeld 20-70 ml/kg per dag (Bron: Pet Health Network), terwijl katten 40-60 ml/kg per dag drinken (Bron: Pet-Happy)