Het verhaal van ambergris en hoe de ontlasting van potvissen in je parfum terechtkomt
Wanneer we een parfum kopen dan wordt ons uitgelegd uit welke essenties deze specifiek geur bestaat, maar zijn er enkele ingrediënten die alleen medewerkers kennen die ze liever niet benoemen.
Een van deze is zonder meer het zogenaamde 'ambergris' een stofje dat zeer veel gebruikt wordt in de parfumindustrie, vooral vroeger. Dit roept prettige beelden op, maar als je eenmaal weet hoe het zit, dan zou je wel op een heel andere manier kunnen gaan kijken naar je lievelingsflesje parfum.
Ambergris is een zeer geurige stof die, hier komt het, in de darmen van potvissen wordt gemaakt.
Wikipedia/Gabriel Barathieu (CC BY-SA 2.0)
De productie ervan dient voor de bescherming van de darmslijmvliezen van deze gigantische dieren. Na het verteringsproces wordt ambergris uitgescheiden via de ontlasting, maar mochten zich er nogal grote klompen vormen dan kan deze ook worden uitgespuugd. In ieder geval komen deze resten in zee te drijven en komen ze aan de kust, heel vaak in landen die liggen aan de Indische Oceaan (West-India en Oost-Afrika).
Waarom wordt dit gebruikt bij de productie van parfums?
Peter Kaminski - Flickr (CC BY 2.0)
In de loop der jaren is ontdekt dat als je het laat drogen in de zon dat het dan zacht wordt en het een uitstekende geur afgeeft. Daarnaast is er ook waargenomen dat ambergris geuren kan 'vastzetten' en dus, bij parfums, ervoor zorgen dat deze langer blijven meegaan op de huid van mensen.
Wikipedia/Ecomare CC BY-SA 4.0
Tegenwoordig is de potvis bestempeld als 'kwetsbaar' qua beschermingsstatus in de natuur, doordat er zonder onderscheid op is gejaagd in de decennia hiervoor (nu is het dier in bijna heel de wereld beschermd); daarom is ambergris nu een materiaal dat vrij zeldzaam is te vinden en ook duur is. Dertig gram van deze stof kan tientallen dollars kosten (dat zal wel verklaren waarom sommige parfums zo ontzettend duur zijn)!
Hoewel de jacht op ambergris niet direct is verbonden aan de jacht op potvissen, is er in veel landen besloten, waaronder de V.S. en Australië, het gebruik van deze stof illegaal te maken. Hierdoor worden bedrijven gedwongen op zoek te gaan naar synthethische alternatieven. In de landen waar de parfumindustrie behoorlijk goed gaat echter, (Frankrijk, het Vk, Zwitserland), is het gebruik ervan nog steeds legaal.
De volgende keer wanneer je een parfum opdoet van Chanel of Givenchy (onder andere), weet dan dat een deel van dit prettige geurtje er kan zijn door niets minder dan een afgifte van gal door grote potvissen via de ontlasting of via braaksel.