10 gewoontes die je helpen gezond en in vorm te blijven met de minste inspanning
Sporten en balans brengen in wat je eet zijn gewoontes die de basis vormen van elk dieet of gezonde levensstijl. Maar om echte verandering teweeg te brengen moet je enkele effectieve gewoontes oppakken en alle andere gewoontes loslaten die niet echt het verschil maken.
Deze simpele richtlijnen als startpunt hebben zou nou net het begin kunnen zijn van een nieuwe manier van kijken naar eten en hoe je kunt leren gezond en in vorm te blijven zonder je ook maar al teveel in te hoeven spannen.
Foto: Designed by macrovector/Freepik
1. Pak alle zonnestralen die je pakken kunt
Je blootstellen aan zonlicht in plaats van kunstmatig licht stuurt ons biologisch ritme en dus wanneer we slapen, maar worden we er ook productiever door. Als je de mogelijkheid ertoe hebt richt bijvoorbeeld je werkplek zo dicht mogelijk bij het raam in: je wordt er gezonder van!
2. Begin de dag met de juiste dosis vezels, koolhydraten en vooral eiwitten. Dat zal je helpen het hongerhormoon (ghreline) onder controle te houden.
3. Wil je snacken?
Je kan dit zo nu en dan wel doen, maar wees verstandig: in plaats van direct uit het zakje te eten, doe je een beetje in een kommetje en leg je de zak weg; zo hou je grip op de hoeveelheid!
4. Maak elk uur een wandeling van twee minuten. Vooral als je zittend je werk doet is je spieren en je benen even wakker schudden een goede manier om hen eraan te herinneren dat ze actief moeten blijven, een goede gewoonte, maar is dit toch niet te vergelijken met echt sporten.
5. Poets niet direct je tanden na het eten
Zoals we al eerder uitlegden in een speciaal artikel hierover zou je minstens 30 minuten moeten wachten na het eten voordat je begint met tandenpoetsen, vooral als je zure dingen hebt gegeten. Dit helpt bij de bescherming van het tandglazuur dat anders weg zou worden gepoetst met de tandpasta.
6. Begin met warm water te drinken! Drinken dat te koud of te heet is komen het lichaam niet ten goede. Warm water drinken helpt en ondersteunt het werk dat je darmen doen, verbetert de prestaties van je stofwisseling en helpt je lichaam gifstoffen uit te stoten.
7. Houdt op met calorieën tellen
Niet overdrijven met het aantal calorieën dat je elke dag eet is belangrijk, maar weten wat je eet is dat nog veel meer! Liever meer willen weten over de oorsprong van eten dan vast blijven zitten in het niet overschrijden.
8. Probeer de 10-minutenregel. Als je wil beginnen een gewoonte om te gooien maar je vreest dat dit niet te doen is, bepaal dan dat je dit doet met deze regel: wil je proberen meer te slapen? Begin dan met tien minuten eerder naar bed te gaan dan gewoonlijk; wil je op een andere manier bewegen? Begin dan met tien minuten per dag. Na verloop van tijd en een jezelf een beetje aansporen zullen er meer minuten bijkomen!
9. Leg meer groente in het karretje en leg er ook meer van op je bord
Wanneer je kookt doe dan je best om zo te koken dat je een gekookte en een rauwe soort groente op je bord hebt liggen. Ook wanneer je naar de supermarkt gaat probeer dan te bekijken wat je in je karretje hebt gegooid: als groente en fruit flink in de minderheid zijn dan moet je daar iets aan doen, koste wat kost. Alleen zo kan je er zeker van zijn dat je genoeg hoeveelheden vezels en vitaminen binnenkrijgt.
10. Verminder de consumptie van suikers
Niemand zegt je dat je al het zoete lekkers moet opgeven, maar je wel moet neerleggen bij het feit dat geraffineerde suikers niet goed zijn voor je gezondheid (groter risico op diabetes, zwaarlijvigheid etc.). Beperk de hoeveelheid die je dagelijks binnenkrijgt tot wat overeenkomt met maximum zes theelepels (25 gram voor vrouwen) en 9 voor mannen (37,5 gram).
Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24932139
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22178258
http://www.ejpmr.com/home/abstract_id/220
https://www.healthline.com/nutrition/how-much-sugar-per-day#section3