8 feiten die je moet kennen zodat je kwalitatief slechte producten kunt herkennen
Bewust inkopen doen is makkelijker gezegd dan gedaan, want de haast waarmee we meestal naar de supermarkt gaan belemmert ons om een bewuste keuze te maken tussen producten. Vaak eindigen er producten in het wagentje die in de aanbieding zijn, of gewoon de producten die het makkelijkst waren te pakken. En zo lopen we dus in de valkuilen van marketing en grootschalige distributie, want te vaak beperken we ons tot het eten van kwalitatief slechte producten en hebben we dat niet eens door.
Hier volgt een kleine handleiding die consumenten helpt bij het maken van een weloverwogen keuze wat betreft enkele voedingsmiddelen waarbij er goed van slecht kan worden onderscheiden.
Honing
Heel vaak is de honing die in de handel is, verreikt met suikers en andere stoffen om het een smaak te geven die de natuurlijke smaak erg benadert, waardoor de honing echter wel beter houdbaar wordt. Een manier om echte honing te herkenninen is door het label te lezen: wees er zeker van dat er niet teveel toegevoegde suikers en andere kleurstoffen of conserveringsmidelen in zitten.
Als je honing door je vingers laat lopen, moet deze plakkerig zijn, maar ook makkelijk op te nemen zijn door je huid.
Vis: vermijd vis met wazige ogen
Duane Raver, U.S. Fish and Wildlife Service/Wikimedia
Buiten de herkomst en de methode die vissers hebben gebruikt is er een andere eigenschap die een vangst tot een goede vangst maakt en dat is versheid. Bij de visboer kan je vissen vinden met wazige ogen en fletsgekleurde kieuwen. Al deze factoren wijzen op een vis die al oud is. De vis moet daarentegen zacht zijn (wanneer je hem laat wapperen moet de staart zich losjes kunnen bewegen), heldere ogen hebben en moeten en de kieuwen rood of felroze zijn.
Brood: neem liever altijd vers brood.
Vaak kopen we gemakshalve verpakt brood, een gewoonte die we snel zouden moeten loslaten om ons lichaam die cruciale koolhydraten niet te onthouden voor een goed functioneren ervan. Voorverpakt brood is arm aan vezels en rijk aan suikers. Daarnaast wordt dit brood verrijkt met conserveringsmiddelen die ervoor zorgen dat het brood lang meegaat.
Vlees: let op de kleur en consistentie.
De kleur van vlees moet roze zijn, maar niet donkerrood en moeten de vetgedeeltes helder wit zijn. Het vlees moet een zachte consistentie hebben en het stuk dat je afsnijdt moet altijd weer terugveren nadat je erop gedrukt hebt. Tenslotte mag het vlees nooit plakken.
Ambachtelijk betekent niet altijd authentiek
Vaak geloven we dat ambachtelijk ijs een product is van superieure kwaliteit vergeleken met ijs in verpakking, maar dat is niet altijd het geval. Lees in de ijssalons de ingrediëntentabellen, die zichtbaar zouden moeten zijn, of vraag de verkoper erom. Kijk of je eventuele kleurstoffen ziet (of er veel van in zit of niet), de hoeveelheid vers fruit dat is gebruikt en de hoeveelheid suiker. Als in plaats van fruit aroma's of kleurstoffen worden gebruikt, dan is het ijs dat je eet niet van hoge kwaliteit.
Verse groente
Het is best makkelijk om verse groente te herkennen. Kijk gewoon naar hoe hard de harde gedeeltes en de bladeren zijn: als zij slap zijn en dof van kleur, dan heb je duidelijk met oude producten te maken.
Een manier om te kijken in het bijzonder bij prei hoe vers deze is, moet je kijken naar het stukje waar het witte overgaat in groen. Als het contrast abrupt is, dan is de prei vers.
Alleen pure chocolade is goeie chocolade.
We vinden het jammer voor al die mensen die houden van melkchocolade, maar pure chocolade verdient de voorkeur en is het deze chocola waar onderzoeken naar verwijzen wanneer er daarin wordt vermeld dat chocola gezond voor je is. Het minimale percentage aan cacao dat erin zit moet minimaal 60% zijn en bitter van smaak zijn.
Kazen.
Ben je dol op emmental? Niet alle kazen die in het schap liggen zijn lekker, sterker nog, sommige kazen kunnen heel sterk afwijken van de oorspronkelijke receptuur. Bij de emmentaler moet je kijken naar de karakteristieke gaten die min of meer even groot zijn (zo groot als een kers, dwz. 2 à 4 cm). De korst moet witachtig zijn en een zachte consistentie hebben, maar moet wel kunnen terugveren nadat deze is ingedrukt.